Castanele ne aduc aminte de piureul de castane sau de mirosul de castane prăjite iarna. Dar dincolo de aceste efecte delicioase asupra simțurilor, acest fruct are proprietăți remarcabile, așa că este bine să ne gândim la el ca la mai mult decât un simplu fruct de sezon!
Nu toate castanele sunt comestibile!
Este important să se facă distincția între castanele sălbatice și castanele dulci, deoarece, în afară de faptul că ambele sunt castane, nu au multe asemănări. Fructul de castan este foarte otrăvitor. Numai alimentele obținute din castan, cunoscute și sub numele de maroni de castan, sunt comestibile. Castanul este cel mai longeviv pom fructifer din Europa Centrală, cu exemplare vechi de până la 6-700 de ani, deși nu este originar din această regiune, ci mai degrabă din America de Nord, Asia de Est și Europa de Sud. Unele țări organizează „festivaluri Castanelor” de secole. De exemplu, în satul Marradi din Toscana, oamenii se adună în fiecare weekend din octombrie pentru a sărbători această delicatesă. Pe străzi sunt expuse în mod ispititor gemuri de casă, miere, vinuri, siropuri, rachiuri etc…
În medicina populară, era folosit pentru tratarea diareei, a bolilor diareice și respiratorii, precum și pentru ameliorarea spasmelor (mierea de castan este o adevărată specialitate, dar se poate bea și 1 lingură din ea pentru durerile de gât). Dar nu numai fructele, ci și mierea obținută din ele, scoarța și frunzele arborelui sunt utile în tratamentul natural al bolilor respiratorii.
Ne place coaptă și fiartă, umplută în carne și prăjituri: piureul de castane, chiflele cu castane. Dar puțini dintre noi îl cunosc ca bază pentru pâine. Pentru cei cărora nu le plac cerealele sau produsele din cartofi, se pot înlocui cu castane.
7 motive pentru care castanele sunt prietenele organismului tău:
1. Castanele sunt pline de vitamina E
Este mai bogată în vitamina E antioxidantă și „protectoare de celule” decât orice alt fruct, cu 7,5 mg/100 g, iar pasta și piureul tradițional de castane obținut din ea conține, de asemenea, o cantitate semnificativă.
2. Castanele sunt pline de vitamine din complexul B
Așa-numitele vitamine hidrosolubile sunt, de asemenea, destul de bogate în vitamina B1 (200 mg/100 g), vitamina B2 (250 mg/100 g) și vitamina B6 (0,32 mg/100 g).
3. Castanele sunt pline de vitamina C
Este puțin cunoscut faptul că și castanele au un conținut ridicat de vitamina C, 30 mg/100 g, care este similar cu cel al zmeurei și al coacăzelor. Aceasta scade în mod natural odată cu un tratament termic ridicat.
4. Castanele sunt pline de minerale
În 100 g conține 20 mg de sodiu, 553 mg de potasiu, 94,6 mg de calciu și 90 mg de fosfor, 0,2 mg de cupru, 1,2 mg de fier, 48 mg de magneziu.
5. Castanele nu conțin colesterol
Castanele conțin foarte puține grăsimi și nu au colesterol.
6. Castanele au un conținut ridicat de fibre
Ponderea așa-numitei fibre alimentare este semnificativă. Acestea sunt polizaharidele nedigerabile din alimentație care sunt rezistente la acțiunea enzimelor digestive. Deși bacteriile din intestinul gros descompun parțial fibrele, aceste polizaharide sunt practic inutilizabile. Acestea au o gamă largă de efecte nutriționale: componentele insolubile în apă (de exemplu, celuloza) reduc foamea și favorizează buna funcționare a intestinului. Consumul de fibre ajută, de asemenea, la reducerea producției excesive de insulină.
7. Castanele sunt bogate în carbohidrați
Datorită conținutului ridicat de carbohidrați, poate înlocui cerealele și cartofii din dieta dumneavoastră.
Pe baza celor de mai sus, nu există nicio îndoială că, castanele sunt super sănătoase! Apropo, castanele se găsesc în multe forme în magazine, așa că nu trebuie neapărat să fie considerate o delicatesă de iarnă. Printre produsele congelate se numără piureul întreg, decojit și natural, dar puteți cumpăra și castane naturale fierte în ambalaj de protecție, iar pentru coacere, puteți obține acest fruct fantastic sub formă de făină de castane măcinate în loc de făină de grâu. De asemenea, poate fi folosit ca umplutură pentru multe feluri de carne sau ca garnitură.
Rețetă: friptură de curcan cu sos de castane
Ingrediente
Pentru pieptul de curcan
- 1 kg piept de curcan
- 500 gr pulpă de curcan
- 2 căpățâni de usturoi
- 3 mere
- 1 ceapă medie
- 250 gr bacon felii
- 100 gr unt (sau margarină)
- 1 lingură de cimbru (uscat)
- sare după gust
- 200 ml de apă
Pentru sosul de castane
- 100 gr de castane (fierte, nu se pot înlocui cu pastă de castane)
- 50 gr pastă de castane (dulce)
- 1 lingură de amidon alimentar
- 1,5 linguri de frișcă bătută
- 300 ml supă de pasăre
- sare după gust
Pregătire
- Se sărează carnea de curcan curățată și uscată. Curățați o căpățână de usturoi, tăiați 6 felii de bacon în fâșii.
- Crestați puțin pieptul de curcan pentru a obține o felie mare și frumoasă pe care să o puteți înfășura cu ușurință. Se umple pieptul și pulpele rulate cu căței de usturoi și fâșii de bacon. Pentru pulpe, puneți de asemenea usturoiul și baconul sub piele.
- Apoi, se presară carnea tăiată cubulețe cu doi căței de usturoi zdrobit și se presară cimbru.
- Înfășurați pieptul de curcan, înfășurați-l în bacon și legați-l bine pentru a nu se desface în timpul coacerii.
- Se folosește o tigaie mare de fier cu capac sau un alt vas care să reziste la cuptor. Se taie cealaltă căpățână de usturoi în căței, se curăță ceapa și se taie în opt jumătăți, se taie merele în patru și se scoate miezul.
- Se pune carnea în cratiță, se presară peste carne cățeii de usturoi, feliile de ceapă și merele tăiate în patru și se adaugă 200 ml de apă. Untul rămas se taie în bucățele mici și se pune între carne.
- Se acoperă curcanul și se lasă la cuptor la 180 de grade timp de 40-50 de minute. Întoarceți carnea și s-o lăsați pentru încă 20-30 de minute, acoperită. Prăjiți la cuptor, fără capac, încă 20 de minute pentru a da cărnii o culoare roșie frumoasă, ungând cu sos pentru a preveni uscarea. După ce este gătit, după 15 minute de repaus, se taie ața de la pieptul de curcan și se taie în felii subțiri.
- În timp ce carnea se odihnește, pregătim sosul de castane. Se zdrobesc castanele fierte, se amestecă cu celelalte ingrediente și se fierb până se îngroașă. (Dacă este prea groasă, puteți adăuga sos sau apă).
Gustări delicioase de iarnă din bucătăria Quick Lunch
Merită să comandați o varietate de mâncăruri gătite săptămână de săptămână dacă nu aveți timp sau energie pentru a găti în fiecare zi. Verificați viitoarele noastre oferte săptămânale făcând clic pe butoanele de mai jos!