Meniul de Crăciun: Care este secretul?

Un meniu de Crăciun înseamnă întotdeauna o masă variată, cu multe feluri de mâncare. Este o perioadă în care, în general, mâncăm o mulțime de lucruri diferite, dar, în același timp, continuăm să avem aproape aceleași ingrediente an de an. Strămoșii noștri preferau acele ingrediente care erau „bune” și abundente. Aceste ingrediente erau asociate cu diverse credințe și superstiții care încă influențează modul în care mâncăm de Crăciun.

Înainte de a pregăti meniul de Crăciun, este important să ne uităm la rețetele lăsate de bunicii noștri și să încercăm să le actualizăm pe cele mai bune pentru a răspunde cerințelor culinare ale zilelor noastre și, astfel, să promovăm o alimentație sănătoasă, deoarece chiar și varza umplută poate fi preparată fără a fi prea grea pentru stomac.

Meniu de Crăciun

Meniul de Crăciun se bazează pe tradițiile noastre tradiționale, care se bazează pe diverse credințe și superstiții, și este de neconceput fără carne de porc, pește, cozonac, mere și nuci. Mâncărurile făcute din fasole, mazăre, linte, semințe de mac și nuci simbolizau bogăția.

O parte din meniul de Crăciun: carne de porc

Consumul de carne de porc se datorează, pe de o parte, sărbătorilor de porc din noiembrie-decembrie și, pe de altă parte, credinței că porcii aduc norocul în casă, în timp ce găinile fac contrariul. Dacă tot sunteți la raionul de carne, nu uitați să cumpărați ceafă, coaste afumate, slănină de porc și carne tocată, care sunt ingrediente esențiale pentru varza Secuiască și sarmale, care sunt deosebit de populare de Crăciun.

Meniul antic de Crăciun: pește

Strămoșii noștri au mâncat și ei pește în speranța de a se îmbogăți și de a avea din belșug. Carnea de pește este ușor de digerat și conține proteine complete. Pot fi preparați într-o varietate de moduri: ca antreu amestecat cu o salată, ca o ciorbă de pește sau supă de pește cu legume, sau ca fel principal, prăjit, la grătar sau chiar copt în paste. Aceștia pot fi folosiți în dietele multor boli, dar pot fi și unul dintre cele mai periculoase alimente din cauza oaselor, așa că, dacă serviți pește copiilor și persoanelor în vârstă, asigurați-vă că alegeți un pește ușor de îndepărtat oasele.

Meniu de Crăciun

Nu lăsați cumpărarea peștelui și a delicateselor din pește de Crăciun și anul nou pentru ultima clipă, pentru a nu sta la coadă și pentru a avea o gamă mai largă de produse. Dacă felul principal al meniului de Crăciun este o specialitate de pește, vă recomand o supă ușoară de fructe în loc de supă, care poate fi făcută cu mere sau pere.

Nou pentru meniul de Crăciun: curcan

Curcanul este acum o influență anglo-saxonă comună și poate fi punctul culminant al mesei de Crăciun – pentru cei care nu doresc o friptură întreagă de curcan, recomand curcanul cu cârnați. Carnea de curcan are o aromă bună și se feliază frumos, așa că bucătarii experimentați ar trebui să aștepte până când oaspeții sunt gata să felieze curcanul, deoarece simpla vedere a felierii acestuia va fi un deliciu gastronomic.

Meniu de Crăciun

Rețetă: Idee de meniu de Crăciun – friptura de curcan cu carne de cârnați

Ingrediente

 • 0,7 kg piept de curcan
 • 0,3 kg  cârnați
 • 3 linguri de ulei de gătit
 • 8 mere mici
 • 1 lingură de boia
 • 1 lingură de piper negru măcinat
 • 1 linguriță de sare
 • gem de piersici pentru servire

Pregătire

 1. Folosind un cuțit ascuțit cu lama subțire, se taie pieptul de curcan pe lungime și se împănează cu carnea de cârnați întărită din congelator.
 2. Se unge partea exterioară a cărnii cu ulei de gătit, apoi se presară cu piper negru măcinat, puțină boia și sare.
 3. Se așază curcanul pe un grătar de copt, se așează lângă el merele spălate și se coace la cuptor la 160°C timp de 50 de minute, iar merele timp de 35 de minute.
 4. Pentru a servi, se adaugă puțină dulceață de caise peste merele și carnea tăiată în felii.

Alte ingrediente pentru meniul de Crăciun: miere, semințe de mac

Mierea reprezintă dulceața alimentului, care, împreună cu dovleacul prăjit, este și o modalitate excelentă de a preveni durerile de gât, așa că este foarte recomandat să le consumăm în timpul iernii.

O sărbătoare ar fi de neconceput fără semințele de mac – care sunt bogate în energie și conțin multe ingrediente valoroase, inclusiv magneziu, calciu și fier. O alternativă gustoasă la cozonac cu semințe de mac este prăjitura cu semințe de mac sau buchețelele cu semințe de mac, care se prepară rapid și ușor.

Ingredientele preparatelor festive (pește, semințe de mac etc.) pot avea un efect bun asupra organismului, dar este important să aveți curaj și să mâncați tot ce puteți, dar numai cu moderație, și nu uitați că oaspeții nu se vor bucura de compania dumneavoastră dacă îi „supraalimentați”.

Comandați din meniul nostru de Crăciun

Dacă nu aveți timp sau chef să gătiți de sărbători, alegeți meniul de Crăciun (și de Revelion) de la Quick Lunch. Gama noastră de produse sugerate de clienți vă va mulțumi cu siguranță. Faceți clic pe butoanele de mai jos pentru a vedea meniul nostru de Crăciun și Anul Nou.

Nu uitați: în zilele lucrătoare puteți comanda un prânz gătit de la noi, livrat gratuit la birou sau acasă. Faceți clic pe butoanele de mai jos pentru următorul meniu săptămânal:

Quick Lunch Facebook

Coșul tău