Grapefruitul este un fruct foarte sănătos: îți susține sistemul imunitar, te poate ajuta să slăbești și chiar să vindeci mai repede anumite infecții!
A fost descoperit în anii 1750, probabil în Barbados. A evoluat ca un hibrid de pomelo (Citrus grandis) și portocală (Citrus sinensis), deși este mai apropiat de primul. Gustul său amar, amărui, îl face mai puțin popular ca fruct crud, dar poate fi folosit în salate de fructe, cocktailuri de fructe, amestecuri de sucuri de fructe proaspăt stoarse, limonade și ceaiuri.
Fie că alegeți grepfrutul galben sau cel cu coajă roz, ambele fructe au o mare contribuție la o stare de sănătate bună. Este răspândit în întreaga lume, fiind originar din vestul Indiei, unde este cultivat în plantații vaste. Descoperit recent de industria farmaceutică, extractul de semințe de grapefruit este acum cunoscut de toată lumea.
Grapefruit este un antibiotic natural
Are un conținut foarte ridicat de fibre, care ajută la digestie și, astfel, la eliminarea toxinelor. Este bogat în vitaminele C, B și A, iar cercetările recente arată că are proprietăți antibacteriene, ceea ce ajută la combaterea inflamațiilor și a infecțiilor. Dar are și un efect de vindecare, deoarece este foarte bogat în potasiu, care ajută la detoxifierea sângelui și are un efect regenerator asupra ficatului.
Proprietatea specială a semințelor de grapefruit ca antibiotice a fost descoperită atunci când un medic american a descoperit în grădina sa că semințele de grapefruit nu se descompun în compost. De atunci, cercetările au continuat cu privire la proprietățile unice de vindecare ale plantei, care au dus la prezentarea acesteia ca un remediu natural pentru cancer.
De asemenea, poate fi util pentru persoanele care țin dietă, deoarece accelerează lupta împotriva obezității și îl face mai eficient ca supliment. Efectul său se bazează pe capacitatea extrem de mare de absorbție de lichide a fibrelor de grapefruit, care se umflă în stomac atunci când absorb lichide, creând o senzație de sațietate. De asemenea, are capacitatea de a descompune grăsimile, grăsimile animale și, prin urmare, are un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol.
Grapefruit este bun pentru rinichi și stomac
Pe lângă bioflavonoidele din grapefruit, acesta mai conține hesperidină și rutenă. Aceste substanțe se găsesc direct sub pielea galbenă, în partea albă, și favorizează regenerarea vaselor de sânge capilare. Deteriorarea și blocarea acestor vase de sânge afectează în primul rând funcția renală, așa că un consum regulat de fructe este bun pentru rinichi și tractul urinar.
De asemenea, poate fi folosit pentru a trata tulburările stomacale și intestinale, infecțiile urechii, durerile de gât, infecțiile gingivale și infecțiile vaginale. Extractul este folosit din ce în ce mai des în spitale ca aditiv la dezinfectanți, dar poate fi de mare ajutor și în casă, ca alternativă naturală la dezinfectanții artificiali.
Rețetă: Piept de rață cu sos de citrice și ”carne” de grapefruit
Ingrediente
Pentru a pregăti pieptul de rață
- 330 g piept de rață
- 1,5 linguri de sare de mare
Pentru sos
- 100 ml suc de portocale (proaspăt stors)
- 100 ml suc de grapefruit
- 1 anason stelat
- 2 cuișoare
- 2 lingurițe de cardamom (măcinat)
- 50 g unt (rece)
- 10 0 gr grapefruit roz (tăiate rondele)
Pentru salata de linte
- 100 g linte
- 5 boabe de piper negru
- 1 frunză de dafin
- 6 coji de portocale (tăiate julienne)
Pentru vinegretă
- 30 ml suc de portocale (proaspăt stors)
- 30 ml ulei de măsline (extravirgin, nefiltrat)
- 1 linguriță de sare
Pregătire
- Se fierbe lintea în apă clocotită la foc mediu (aproximativ 10-15 minute) până când se înmoaie, împreună cu piperul, foaia de dafin și coaja de portocală. (Este important să nu rămână nici măcar o mică parte albă din coaja de portocală!) Se scurge, se pune pe o tavă să se răcească, se îndepărtează boabele de piper și frunza de dafin, apoi se pune lintea curățată de coaja de portocală într-un bol și se pregătește vinegreta: se amestecă sucul de portocale cu uleiul de măsline și se asezonează cu sare. Se toarnă vinegreta peste linte, se amestecă și se dă deoparte.
- Pentru a face sosul, se toarnă sucul de portocale și de grapefruit într-o cratiță mare și se condimentează cu anason stelat, cuișoare și cardamom. Începeți să încălziți încet și când sucul fierbe, adăugați untul în bucățele mici și amestecați cu sosul. La final, se adaugă fileurile de grapefruit, se călesc fructele în câteva secunde și se îndepărtează de pe foc. (Îndepărtați cuișoarele și anasonul stelat din sos.)
- Se crestează pielea pieptului de rață, având grijă să nu se taie în carne. Se încălzește o tigaie uscată la foc mediu, se pune pieptul de rață în ea, cu pielea în jos, se adaugă sare și se gătește timp de 12 minute. Scurgeți grăsimea de pe rață. După douăsprezece minute, se unge pieptul de rață cu grăsime topită, se întoarce și se prăjește cu pielea în sus timp de patru minute. Se așază carnea pe un suport de sârmă într-un loc cald (60ºC) și se lasă să se odihnească timp de zece minute.
- După ce s-a terminat timpul de repaus, se feliază pieptul de rață, se servește cu fileurile de grapefruit, sosul de citrice bătut și salata de linte.
Nu aveți chef să faceți mâncăruri complicate?
Alegeți bucătăria tradițională de la Quick Lunch și comandați în fiecare zi un prânz delicios, proaspăt gătit. Chiar dacă grepfrutul este rar în bucătăria noastră, credeți-ne: nu veți fi dezamăgiți de prânzul pe care îl gătim. Puteți accesa meniul de săptămâna viitoare făcând clic pe butoanele de ma