Cartofii sunt una dintre cele mai importante alimente de bază ale iernii!

Cartofi: „Mărul de pământ” (Solanum tuberosum) este de origine sud-americană, unde era cunoscut și sub numele de „pâinea săracului”. Europa este în prezent cel mai mare continent producător de cartofi. Este considerat un aliment de bază pentru oameni, dar este folosit și pentru hrana animalelor și este solicitat de industria băuturilor spirtoase și de cea farmaceutică.

Efectele fiziologice ale cartofilor

Din nefericire, mulți oameni se gândesc la cartofi doar în termeni de chipsuri congelate pre-fripte, chipsuri sărate, piure de cartofi pudră sau cartofi cu maioneză serviți cu tocană de pește de Crăciun. Dar atunci când este consumată ca aliment întreg, gătită în piele sau coaptă, este foarte benefică.

Cartofi
  • Pe lângă conținutul său de carbohidrați și amidon, este bogat în vitaminele C, B1, B2, B6 și A și conține o gamă largă de minerale.
  • O sursă excelentă de potasiu:
  • Conținutul său de proteine nu este foarte ridicat, dar compoziția sa este favorabilă, astfel încât este foarte bine digerat. este unul dintre primele alimente după laptele matern în dieta copiilor mici.

Cartofii sunt o sursă excelentă de fibre, oferă rapid senzația de sațietate, dar contribuie și la o digestie sănătoasă. Cartofii fierți sau copți în coajă conțin cele mai multe fibre. Datorită conținutului scăzut de calorii și a valorii de saturație ridicate, ajută, de asemenea, la dietă și la menținerea greutății. Dar trebuie avut grijă la modul în care sunt gătite, deoarece versiunile prăjite pot fi de două până la trei ori mai calorice. Așadar, pentru cei care țin dietă și diete, forma gătită este preferabilă.

Cartofii dulci nu sunt cartofi

Cartofii dulci sunt doar o rudă a cartofilor. În ciuda numelui său, nu este înrudit în niciun fel cu familia cartofilor: aparține unui alt gen de plante. Nici măcar nu seamănă cu ea. Este alimentul de bază al multor popoare tropicale, cum ar fi papuașii.

Cartofii dulci

Cum să cumpărați, să depozitați?

Noi mâncăm tuberculul cartofului, frunzele, florile, fructele și germenii plantei sunt necomestibile și chiar otrăvitoare! Cu toate acestea, tuberculii pot fi găsiți în piețe și magazine practic pe tot parcursul anului. Într-o pivniță uscată, aceștia pot fi depozitați până la un an, iar primăvara, cartofii noi sunt relativ timpurii.

Când cumpărați, asigurați-vă că alegeți tuberculi sănătoși, fermi, fără germeni, care nu miros a mucegai, pământ sau substanțe chimice. De asemenea, evitați tuberculii cu coaja verde. Lumina nu numai că determină germinarea tuberculilor, dar determină și formarea solaninei toxice.

Tuberculii de cartofi, spre deosebire de multe alte legume, se consumă fierți sau copți (pentru efectele lor benefice), deși unii oameni sunt obsedați de cartofii cruzi. Pot fi transformați în supe, tocănițe, omlete, plăcinte, găluște de cartofi, crochete de cartofi, salată de cartofi și multe alte preparate.

Se taie părțile verzi ale cartofilor și se curăță mai bine tuberculii cu coaja verde.

Rețeta perfectă de cartofi copți

Pentru varianta subțire, metoda încercată și testată este de a o tăia în felii de aproximativ 1 cm grosime și apoi de a rula feliile la aceeași lățime.

Cartofi

Nu vă speriați dacă pare mare, dar se poate micșora la jumătate în timpul tratamentului termic. Cartofii au, de asemenea, apă în ei, și o cantitate surprinzătoare de apă, ceea ce îi face să sară atât de mult atunci când îi arunci în ulei încins sau de ce se prăbușesc în cuptor atunci când îi coci.

Pentru această variantă este indicat să alegeți un cartof de tip „B”, bogat în amidon, apos, de tip „B”, recomandăm cartofii mari, cu coaja galbenă.

Așezați cartofii tăiați în felii pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt, asigurându-vă că adăugați doar atât cât să nu se suprapună. Se condimentează bine cu sare și se ung cu ulei și se coc în cuptorul preîncălzit la 150-160°C timp de 25-30 de minute, amestecând din când în când. Da, gata, pentru că în această variantă uleiul încins va ajuta doar la crocantarea exteriorului.

Se lasă să se răcească la temperatura camerei înainte de a se adăuga la ulei. Se prăjește în ulei încins la 180 de grade timp de 3-5 minute până când devine crocantă și aurie. Restaurantele fast-food se pot ascunde în spatele rezultatului.

Bineînțeles, intră în joc și varianta de coacere, cu a doua coacere într-o tavă de copt și în cuptorul preîncălzit la 220 de grade, cu programul de mixare a aerului activat, pentru a se croca rapid.

Multe feluri de mâncare de cartofi în ofertă!

Aruncați o privire la meniurile Quick Lunch pentru săptămâna viitoare și alegeți din meniurile noastre pe bază de cartofi. Dați click pe butoanele de mai jos pentru a accesa următoarele promoții săptămânale.

Quick Lunch Facebook

Coșul tău