Cel mai frumos condiment al iernii: anasonul stelat

Deși anasonul stelat a fost folosit în bucătăria asiatică de mii de ani, acesta a apărut în Europa abia în anii 1600 și este încă unul dintre cele mai rare condimente. Cu toate acestea, merită să o cunoaștem un pic mai bine, deoarece nu numai că este foarte decorativă – de exemplu, poate fi folosită pentru a decora prăjituri – dar are și un gust plăcut și conține o serie de nutrienți și compuși care pot fi foarte benefice pentru sănătatea noastră.

Anasonul stelat este originar din Asia, unde este folosit zilnic în bucătăria chineză și indiană, în principal măcinat sub formă de pudră și adăugat la amestecuri de condimente, dar este, de asemenea, aproape întotdeauna folosit întreg, de exemplu în orezul indian servit ca garnitură. Îl face uimitor de parfumat și aromat, doar aruncați-l la începutul gătitului și până când orezul este fraged, este parfumat și mult mai interesant, dar nu deranjant…

anasonul stelat

Mulți oameni nu cred acest lucru, dar în magazinele de condimente asiatice puteți cumpăra o pungă mai mare la un preț rezonabil, iar aceasta va dura până la un an, chiar dacă o folosiți în mod regulat. Și merită să vă faceți o rutină din condimentarea cu anason stelat, deoarece nu este doar incredibil de gustos, ci și foarte sănătos, iar medicina tradițională chineză îl folosește ca plantă medicinală pentru numeroasele sale beneficii, care sunt acum confirmate de cercetările de laborator.

Proprietățile medicinale ale anasonul stelat

Anasonul stelat conține, de asemenea, vitaminele A, C și B, care ne protejează parțial celulele de daune și contribuie parțial la buna funcționare a sistemului nostru nervos, făcând mai ușor să facem față efectelor stresului. De exemplu, dacă vă este greu să adormiți, merită să sorbiți o ceașcă de ceai de anason stelat.

De asemenea, este bine să bei ceai de anason stelat dacă ai dureri de stomac, arsuri la stomac, balonare sau constipație după un festin mare. Compușii din anasonul stelat sunt, de asemenea, foarte eficienți în reducerea acestor simptome.

În medicina tradițională chineză și indiană, anasonul stelat este considerat o plantă importantă împotriva infecțiilor respiratorii superioare, a răcelilor și a gripei. Ceaiul puternic obținut din anason stelat reduce tusea, întărește sistemul imunitar – facilitând lupta organismului împotriva agenților patogeni – și ajută la eliminarea flegmelor congestionate și la ameliorarea durerilor de cap asociate cu boala. Este o idee bună să începeți să beți ceaiul de îndată ce începeți să vă simțiți rău și să beți câte o ceașcă de două sau trei ori pe zi.

anasonul stelat

Uleiul esențial de anason stelat poate fi folosit și extern (amestecat mai întâi cu un ulei purtător, desigur), de exemplu pentru dureri de spate sau lombare, dureri articulare și musculare. Pur și simplu se masează în zona afectată de două ori pe zi.

Anasonul stelat are, de asemenea, proprietăți antifungice și bactericide, potrivit specialiștilor, așa că poate fi folosit și pentru a grăbi recuperarea în cazul bolilor infecțioase: în cazul unor probleme ale cavității bucale (de exemplu, afte) sau dureri în gât, clătiți cu un ceai făcut din anason stelat de două sau trei ori pe zi.

La ce ar trebui să folosim anasonul stelat?

Dacă nu vă place gustul caracteristic al anasonului, îl puteți încerca, este mult mai delicat, mai picant, mai interesant și mai complex. Cel mai simplu este să o adăugați în frunze de ceai și să o fierbeți astfel, apoi să o aromatizați cu puțină miere. Ceresc! Dar nu poți omite anasonul stelat din vinul fiert.

Puteți duce o budincă de orez simplă la un nou nivel adăugând un bob de anason stelat în lapte la începutul fierberii, iar apoi gătiți budinca de orez cu el conform rețetei dvs. încercate și testate, la care vă puteți gândi, desigur, ca la orez cu fructe.

Anasonul stelat nu numai că merge bine cu budinca de orez dulce, așa cum am menționat mai devreme, dar este, de asemenea, genial cu orez înăbușit, excelent cu dovleac și cartofi dulci, dar puteți face, de asemenea, o super garnitură pentru un piept de rață elegant, prăjind niște pere cu anason stelat.

anasonul stelat

Dacă faceți orice fel de compot de fructe, nu uitați de anasonul stelat. Pe de o parte, este uimitor de aspectuos, iar pe de altă parte, face cu adevărat diferența, fie că este vorba de mere, pere, gutui sau chiar de o dulceață de mure sau de cireșe, o poți înveseli și fermeca, o poți transforma într-un adevărat medicament cu un bob de anason stelat.

Rețetă: vin fiert cu anasonul stelar

Ingrediente

  • 375 ml de vin roșu sec (sau vin alb sec)
  • 180 ml de apă
  • 2 bețe de scorțișoară
  • 13 cuișoare
  • 1 bucată de anason stelat
  • 4 linguri de zahăr
  • 2 inele mai late de lămâie
  • 1 lămâie suc de la o jumătate de lămâie

Pregătirea:

  1. Se toarnă apa, zahărul și condimentele într-o cratiță mică și se aduce la fierbere timp de câteva minute.
  2. Adăugați vinul, stoarceți puțină zeamă de lămâie și lăsați pe foc până când băutura este suficient de caldă, dar opriți flacăra înainte de a da în clocot.
  3. O sorbim la căldură.

Relaxează-te în loc să gătești!

Dacă nu aveți timp să gătiți, vă puteți baza pe bucătarul de la Quick Lunch pentru a comanda o varietate de mese gătite pentru acasă sau la serviciu în fiecare zi. Dați click pe butoanele de mai jos pentru a accesa următoarele promoții săptămânale.

Quick Lunch Facebook

Coșul tău