Timișoara este în prezent al treilea cel mai populat oraș din România, cu o istorie bogată în spate. Am hotărât ca în articolul nostru de astăzi vom aduna câteva curiozități istorice despre oraș, întrucât trăim și lucrăm și noi aici. Știați aceste curiozități istorice rareori menționate?
Prima mențiune istorică a orașului nu este clară
În 1019 printre documentele scrise ale împăratului bizantin Vasile al II-lea este o trimitere la oraș, dar istoricii nu sunt de acord cu privire la faptul dacă documentele sunt scrise de fapt despre Timișoara, pentru că se face referire la mai multe nume (de exemplu: Tibiskos, Dibiscos … etc. ). Cu toate acestea, încă din 1154, Sarif al Idrisi, un geograf arab, sigur scrie despre Timișoara, declarând că orașul nostru oferă o bogăție plăcută și mare.
Timișoara: cetate și oraș
În 1212 Regele Andrei al II-lea a ordonat construirea unei cetăți în orașul nostru – aceasta va fi finalizată aproape o sută de ani mai târziu, în 1307, sub conducerea lui Carol I. Deși, potrivit unor surse, a fost folosită ca și capitală a lui Carol I, Timișoara a fost menționat pentru prima dată doar în 1342 ca oraș (civitas).
Sfârșitul răscoalei țărănești și o viziune minunată la Timișoara
În 1514, revolta țărănească condusă de Gheorghe Doja s-a încheiat în orașul nostru. Liderul rebel și aproximativ 40 – 60.000 de țărani rebeli – au fost executați aici. Gheorghe Doja a fost executat în mod deosebit de crunt, așezat pe un tron în flăcări. Dacă povestea este adevărată, în locul execuției se găsește astăzi statuia Sfântei Maria. Conform legendei statuii, imaginea Sfântei Maria a fost văzută în iarbă în acest loc.
Primul produs nesănătos al revoluției industriale …
În zorii Revoluției Industriale, la Timișoara, în 1728, a fost înființat un procesator de tutun având denumirea Moara de Tutun. Mai târziu, în 1846, a fost modificat conform regulilor vremii (angajase 200 de muncitori la acea vreme). În 1851, producția de tutun a fost în esență naționalizată – prin ordin imperial. Fabrica de tutun – după unele renovări și modernizări – a funcționat până în 2003, clădirea existând și astăzi – este un monument protejat.
Timișoara orașul luminii
În 1760, iluminatul public a fost introdus pentru prima dată în orașul nostru în toată monarhia. Pe atunci, această problemă a fost rezolvată cu ajutorul lumânărilor cu coajă, a lămpilor cu ulei și grăsime. Din 1857, iluminatul străzilor se realiza cu lămpi cu gaz. Dacă vorbim de utilități publice, atunci există și un alt lucru interesant: în 1879 a fost înființată rețeaua de telefonie a Timișoarei, cu 52 de abonați.
Timișoara orașul muzicii și al culturii
De-a lungul istoriei, mulți compozitori celebri au vizitat orașul nostru și au susținut concerte aici. De exemplu, fără a pretinde integralitatea: Johannes Brahms, Joseph Joachim, Johann Strauss al II-lea, Liszt Ferenc sau George Enescu ne-au oferit, de asemenea, concerte de mare succes în ultimele secole. Primul muzeu a fost deschis în 1891. Viața teatrală plină de culoare a caracterizat întotdeauna orașul nostru.
Timișoara – orașul cu care ne putem mândri
De-a lungul istoriei evenimente importante s-au decis la Timișoara. Așa cum este cazul Revoluției Române din 1989, dar locuitorii ei au jucat un rol important în multe evenimente importante în ultimii mii de ani. Astăzi Timișoara, este divers, multicultural, cu o viață vibrantă și un mediu metropolitan.
Comandați mâncare pe Timișoara
Quick Lunch oferă, în fiecare săptămână, prânzuri la prețuri accesibile, preambalate în Timișoara și în împrejurimi. Fiecare fel de mâncare din meniul nostru variat și abundent este pregătit cu o atenție deosebită. Preparăm un prânz delicios din ingrediente proaspete, bine condimentate. Compania noastră acordă o atenție specială igienei, ne ocupăm de fiecare detaliu de la achiziționarea materiei prime până la livrare. Misiunea noastră este ca toată lumea să aibă un prânz variat cu mâncare gătită, deoarece credem că este o parte importantă a sănătății. Consultați oferta noastră săptămânală aici, sau poate vă găndiți la săptămânile viitoare și comandați un prânz delicios de la noi.