Lavanda, planta benefică?

Toată lumea iubește mirosul de lavandă, dar mult mai puțină lume îl iubește în mâncare: este adesea acuzată că te face să miroși ca în dulapul bunicii. Dar asta e adevărat doar dacă folosești prea mult – tratează-l ca pe un condiment, doar un vârf de cuțit și e delicios!

Florile, tulpinile și frunzele sale pot fi folosite în diferite scopuri în bucătărie, lavanda va înflori în curând, să profităm de sezonul florilor, să vedem ce și cum să o preparăm acasă! Ideea este că este uimitor de aromată, îți va înveseli dulapul pentru anii ce vor urma.

Lavanda

Când este lavanda în sezon?

Din ce în ce mai mulți oameni recoltează lavandă, de obicei în luna iunie, și există grădini și ferme unde poate fi culeasă liber, contra unei sume modice, desigur, dar mulți oameni nu știu cum să recolteze și să folosească corect planta pentru a obține ce e mai bun din ea în bucătărie.

 • În lumea gastronomiei, atât floarea, cât și frunza sunt folosite, deoarece lavanda este o plantă excelentă. Pentru producerea uleiului esențial, se folosește întreaga tulpină. După recoltare, tulpinile sunt puse în cuve de distilare și se folosește distilarea cu aburi pentru a extrage uleiul esențial, care este utilizat în principal ca sedativ, antiseptic și fungicid.
 • Planta trebuie culeasă înainte de a se deschide complet, deoarece astfel este mai ușor de „zdrobit” floarea.
 • De asemenea, este important să se culeagă cu o tulpină lungă, pentru că puteți tăia planta și culege frunzele și florile de pe tulpină, care pot fi folosite în bucătărie.
 • Înainte de a găti și coace, planta trebuie clătită.
Lavanda

Utilizarea lavandei în bucătărie

Lavanda folosită în bucătărie poate fi proaspătă sau uscată: de exemplu, floarea proaspătă poate fi adăugată în lapte sau smântână pentru a o aromatiza, prin înmuierea ei în lapte sau smântână și apoi strecurarea acesteia. Floarea uscată poate fi folosită mai mult pentru zahăr, în aluatul de patiserie pentru prăjituri sau ca decor.

Dacă rămânem la bucătărie, există o gamă largă de utilizări: nenumărate alimente și băuturi sunt făcute cu lavandă, cum ar fi gemul, acadelele, zahărul, lista este, de asemenea, lungă.

Iată câteva sfaturi reale despre lavandă:

 • excelent ca aromă pentru gemuri și jeleuri, de exemplu cu căpșuni sau caise
 • sub formă de sirop, lavanda are un adevărat efect răcoritor
 • sub formă de sirop, lavanda poate fi folosită vara pentru a face limonadă sau pentru a aromatiza cafeaua sau clătitele americane
 • face, de asemenea, un strop mare, un adevărat calmant pentru setea de vară.
 • armonie perfectă de arome gătite în ciocolată și bomboane de ciocolată
 • florile sale pot fi folosite pentru a face ceai sau ca o componentă a ceaiurilor din plante medicinale
 • puteți, de exemplu, să coaceți biscuiți linzer, care pot fi decorați cu lavandă.
 • fabricarea berii de lavandă
 • gurmanzii pot încerca, de asemenea, ca și condiment pentru salate: puneți florile proaspete sau uscate într-un borcan care poate fi închis ermetic și adăugați ulei de măsline sau oțet de mere.
 • uscat, se armonizează bine cu rozmarinul și cimbrul ca mirodenii.
 • zahărul de lavandă de casă se poate face punând un fir într-un borcan de zahăr pudră sau zahăr granulat

Atunci când se folosește planta în mâncăruri, este mai bine să se încerce la început o cantitate mai mică, mai restrânsă, din cauza aromei sale unice. Un lucru de reținut este că lavanda nu trebuie expusă la căldură prelungită, deoarece poate deveni ușor râncedă!

Lavanda

Dacă nu ai timp să gătești!

Alege bucătăria Quick Lunch! Săptămână de săptămână, zi de zi, aducem prânzuri delicioase la domiciliu sau la locul de muncă. Consultați următoarea ofertă săptămânală făcând clic pe butoanele de mai jos:

Quick Lunch Facebook

Coșul tău