Roșiile: leguma care este fruct

Vedeta nelipsită a salatelor, piesa de bază a supelor de legume pentru copii, leguma ineluctabilă a verii este roșia.

Cavalcada roșiilor: în multe culori, mărimi și forme

Istoria roșiilor datează de undeva din trecutul aztec. Roșia este originară din vestul Americii de Sud și din America Centrală. Contrar credinței populare, nu marele Columb a fost cel care a descoperit roșiile, considerate afrodisiace de către azteci și cultivate ca o cultură preferată, ci conchistadorul spaniol Cortez, în 1519. Datorită lui, semințele de roșii, găsite în grădinile lui Montezuma și considerate o atracție amoroasă, au ajuns în Europa, unde erau păstrate ca plante ornamentale de grădină și nu consumate. Au avut motive întemeiate să facă acest lucru.

În Europa medievală, cariera roșiilor a avut un început relativ prost. Pe de o parte, forma sa amintea foarte mult de otrăvitoarea Nightshade, iar pe de altă parte, familiile mai bogate nu au contribuit la acceptarea sa.  Cu toate acestea, roșiile au devenit foarte populare în rândul populației mai sărace din sudul Europei, care mânca din boluri de lemn.

roșiilor

Primele roșii care au ajuns în Europa au fost, probabil, exemplare galbene, cam de mărimea roșiilor de cocktail de astăzi. Acesta este numele italian al fructului plantei: pomo d’oro, sau mărul de aur. Merele de aur erau păstrate pentru frumusețea lor în grădinile mănăstirilor din Sevilla, dar datorită maurilor din Spania, planta s-a răspândit în toată Europa.

O mușcătură de roșie de cocktail: dulce și specială

La fel cum aztecii credeau în ea, credința europeană potrivit căreia fructul plantei din Lumea Nouă era afrodiziac făcea parte din tradiția europeană, dar până în secolul al XVIII-lea, roșiile erau consumate foarte rar din cauza temerilor legate de această plantă. Prima descoperire a fost făcută în regiunea săracă din sudul Italiei, care consuma de mult timp roșii. Pizza Margherita, creată în onoarea reginei Margareta, avea roșiile în prim-plan ca parte a tricolorului național.

În Anglia, John Gerard, renumitul fizician și fitoterapeut englez, deși a recunoscut că în Italia și Spania consumatorii de roșii sunt vii și sănătoși și chiar a menționat că roșiile pot fi bune pentru tratarea ulcerului, a avertizat publicul să evite consumul de roșii. Cu toate acestea, în secolul al XVIII-lea, roșiile au apărut ca ingredient în tot mai multe gospodării și mâncăruri.

roșiilor

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, în Franța, culoarea roșie emblematică a roșiilor a făcut din acestea un simbol al revoluționarilor.

Marea descoperire în America a fost făcută de un colonel, Robert Gibbon Johnson. În 1820, sătul de blestemele false asupra roșiilor, a mâncat o cantitate destul de mare de roșii în fața unei mulțimi adunate în fața primăriei din Salem – și care probabil a pariat pe moartea sa. Deși brigada locală de pompieri a cântat un marș funebru în timpul cascadoriei colonelului, Johnson a supraviețuit, iar opoziția față de roșii a început încet-încet să se disipeze în societatea americană.

Alte două lucruri au contribuit la cariera roșiilor în SUA. În 1897, Joseph Campbell a creat roșiile la conservă (imortalizate mai târziu de Andy Warhol în picturile sale de artă pop), iar rețeta de ketchup pentru roșii, care s-a născut din rețeta de ketchup de inspirație chineză pentru roșii ke-tsiap – o rețetă dintr-o carte de bucate scrisă de nepoata lui Thomas Jefferson și publicată în 1824 – a făcut ca roșiile să fie cu adevărat acceptate.

Roșiile încă verzi fac o murătură sau o dulceață excelentă!

De atunci, roșiile au devenit un adevărat vis american. Pe locul al doilea, după cartofi, în topul legumelor consumate, a devenit cultura de stat din New Jersey și Arkansas și este chiar băutura oficială a statului Ohio.

Roșiile au devenit, de asemenea, foarte populare în Europa, Spania organizând chiar și o aruncare de roșii pentru a comemora o ceartă din anii 1950. Aceasta este acum o atracție turistică numită „La Tomatina”. Festivalul, care datează de mai bine de 60 de ani, are loc anual în Buñol, Valencia. Festivalul este dedicat roșiilor și aruncării de roșii în participanți. Pentru aruncarea nebună de o oră, organizatorii pun la dispoziție mai multe camioane cu roșii mai puțin perfecte.

Roșii sănătoase

Roșia este un fruct foarte sănătos și cu puține calorii. Datorită antioxidantului licopen, consumul de roșii poate ajuta la combaterea radicalilor liberi, a cancerului și a îmbătrânirii premature. Pentru a absorbi bine licopenul, ai nevoie de un mediu gras, așa că a mânca 1-2 roșii cu pâine cu unt la micul dejun sau la cină este o modalitate bună de a te ajuta, și nu este o coincidență faptul că, în zona mediteraneană, uleiul de măsline și roșiile sunt o combinație indisolubilă.

Roșiile sunt foarte bogate în vitamina C, dar conțin, de asemenea, cantități mai mari de vitaminele E și B, potasiu, calciu, magneziu, fosfor și fier. Este o sursă bună de fibre, are un conținut scăzut de grăsimi și un conținut minim de carbohidrați.

roșiilor

Foarte sănătoase, mâncați cât mai multe roșii crude!

Roșiile necoapte, pe de altă parte, sunt bogate în mai mult decât în substanțe utile. Roșiile necoapte conțin solanină, a cărei concentrație scade pe măsură ce fructul se coace și nu dăunează organismului.

Roșiile în bucătărie

Există multe soiuri de roșii. Cea mai comună este varietatea roșie rotundă, dar așa-numitele roșii cocktail și roșii galbene sunt, de asemenea, foarte populare. Alte soiuri populare sunt roșia lucullus, care este ideală pentru conserve, și roșia inimă de bou, care nu are aspectul estetic al mărului auriu, dar face un suc de roșii minunat.

Cumpărați roșii care sunt coapte, dar nu prea coapte. Căutați-le pe cele cu o piele fermă, fără pete, pete moi și vânătăi. Roșiile proaspete nu trebuie păstrate niciodată în frigider, ci de preferință într-un loc răcoros și ferit de lumina soarelui. Dacă nu puteți evita să le depozitați în frigider, lăsați-le la temperatura camerei cel puțin o oră înainte de a le mânca.

Bucătăria italiană este (de asemenea) de neconceput fără roșii!

Roșiile joacă un rol în aproape fiecare aspect al bucătăriei. Acestea pot fi folosite într-o varietate de salate, supe, sosuri.

Roșiile pot fi folosite pentru a face ketchup, suc, sos italian, sos de pizza sau pot fi uscate la soare sau în cuptor. Dar cel mai adesea sunt servite la mesele de mic dejun, ca legume cu pâine sau, în tradiția italiană sau spaniolă, pe pâine prăjită cu usturoi.

Cele mai populare ierburi pentru roșii sunt busuiocul, oregano, mărarul, cimbrul, usturoiul, arpagic, pătrunjelul și frunzele de dafin.

Roșiile sunt fructe? Da, dar ce contează dacă este una dintre cele mai bune legume din lume.

Caprese la cuptor

Ingrediente:

  • 4 roșii mari, nu prea coapte
  • 1 pachet de mini mozzarella
  • 8 lingurițe de pesto de busuioc

Preparare: Se taie vârfurile roșiilor, se dau deoparte. Folosind o lingură , scoateți centrul. Se întinde o linguriță de pesto în interiorul roșiilor, se umple cu mozzarella, se mai adaugă puțin pesto și se pune partea superioară tăiată înapoi pe roșii, ca o pălărie. Se coace la 180 de grade până când roșiile sunt crocante și brânza este topită. Excelent ca garnitură sau aperitiv.

Ardei umpluți

Ingrediente:

  • 10-12 ardei verzi mai mari
  • 700 gr pulpă tocată
  • 1 cană de orez
  • 0,5 l suc de roșii
  • 4 lingurițe de piper roșu
  • 1 căpățână de ceapă
  • 2 ouă
  • 1 baton de scorțișoară
  • sare
  • 4 lingurițe de zahăr

Pregătirea:

  1. Tai ceapa mărunt și o prăjesc în ulei. Orezul se călește puțin în ulei, se condimentează cu sare, apoi se călește în apă dublu clocotită. În puțin ulei, se adaugă puțină făină , apoi se ia de pe foc și se adaugă 2 lingurițe de ardei roșu, sucul de roșii și aproximativ o jumătate de litru de apă. Se adaugă scorțișoara, sarea și zahărul și se aduce la fierbere. Între timp, amestec orezul, ceapa înăbușită, carnea și ouăle. Se condimentează cu sare și piper și se lucrează bine amestecul.
  2. Se scurg ardeii, se taie capetele și se umplu toți cu amestecul. Am așezat ardeii în sosul de roșii. Formez găluște cu mâinile umede din umplutura rămasă și le cobor în sos. Se fierbe la foc mediu, pe jumătate acoperit, timp de aproximativ o oră.
  3. O servesc cu pâine proaspătă sau rulouri, sau cu cartofi fierți.

Nu aveți chef să gătiți?

Nici o problemă! Quick Lunch vă va găti prânzul și vi-l va livra la ușă. Consultați ofertele pentru săptămâna viitoare dând click pe unul dintre butoanele de mai jos:

Quick Lunch Facebook

Coșul tău