Mâncare – cum să fii sănătos?

Mâncatul poate face viața mai dificilă, dar poate face și viața mai ușoară. Ce putem face pentru a mânca bine și pentru a ne susține sănătatea? Mâncare – cum să fii sănătos?

Important: Quick Lunch nu oferă sfaturi dietetice, planuri sau soluții de pierdere în greutate. Scopul articolelor pe aceste subiecte este de a oferi informații. Îi încurajăm pe toți să se consulte cu un dietetician sau cu un consilier personal pentru a pune în aplicare un plan individual.

Majoritatea avem câte trei mese pe zi, micul dejun, prânzul și cina, care pot fi completate de o gustare la prânz sau de o masă la prânz.

Prima masă: micul dejunmâncare

În mod ideal, prima masă a zilei ar trebui să aibă loc în termen de 1,5 ore de la trezire. Și nu, o cafea cu lapte, un espresso sau o cană de cacao nu se consideră mic dejun! Chiar dacă ești o fire matinală, dacă îți setezi conștient ceasul cu 15 minute mai devreme sau dacă îți pregătești micul dejun cu o zi înainte, îți poți încadra în fiecare zi cel puțin câteva gustări nutritive pentru a-ți începe ziua cu energie!

Mâncare

Micul dejun tradițional este menit să asigure energia necesară dimineața. Micul dejun clasic (cafea, ceai, cacao, produse de patiserie, aromă de fructe, ouă, carne și brânză) asigură energia necesară, atât din punct de vedere cantitativ, cât și al conținutului ridicat de carbohidrați. Cu toate acestea, un aport ridicat de carbohidrați la micul dejun provoacă procese nedorite. După un consum rapid de zahăr rafinat și făină albă, nivelul de glucoză din sânge crește brusc, determinând pancreasul să producă mai multă insulină pentru a descompune zahărul. Descompunerea zahărului trebuie să fie rapidă, deoarece concentrațiile mari de zahăr pot duce la îngroșarea sângelui. Totuși, dacă acest proces are loc prea repede, zahărul absorbit nu este folosit de organism, ci depozitat, dar nivelul zahărului din sânge este scăzut de nivelul ridicat de insulină, iar organismul reacționează în cel mai simplu mod – pentru că utilizarea rezervelor este relativ mai complicată – semnalând foamea! (Nu este nevoie să facă acest lucru, deoarece a consumat suficientă energie cu o oră sau două în urmă.) Și ființa umană se conformează cu ușurință și urmează masa de la ora zece și, odată cu ea, cercul vicios al supraalimentării.

Consumând un mic dejun regândit (musli, semințe oleaginoase, fructe uscate, miere, legume crude), nevoile energetice ale organismului sunt satisfăcute în așa fel încât aportul de carbohidrați să fie constant, deoarece aceștia nu sunt disponibili imediat, ci trebuie mai întâi să fie descompuse, astfel încât glicemia crește încet, nu în salturi, cu cantități normale de insulină pentru a le descompune. Acest proces nu este la fel de rapid, dar este constant și de durată mult mai lungă decât în cazul unui mic dejun tradițional, nu există senzația de foame de scurtă durată, nu există un aport excesiv de energie, nu este nevoie de o gustare la amiază, iar nevoile energetice sunt satisfăcute până la prânz.

Se recomandă să beți multe lichide dimineața, în loc să luați o gustare la mijlocul dimineții, deoarece digestia fibrelor dimineața necesită mai multe lichide, iar organismul este mai activ dimineața, cu un metabolism crescut, iar toxinele metabolice sunt excretate cu multe lichide.

A doua masă: prânz – mâncare

Prânzul ar trebui să fie ușor, atât din punct de vedere cantitativ, cât și al pregătirii. Evitați supele grase, bogate, sosurile și alimentele grele. Acest lucru este pentru a evita senzația de oboseală în timpul digestiei. Baza unei diete sănătoase rămâne compoziția corectă a alimentelor: asigurați-vă că aveți proporțiile corecte de proteine, carbohidrați și grăsimi și începeți masa cu alimente crude. După ce ați mâncat un prânz bine constituit, nu vă va fi foame multă vreme, nu vă veți simți obosit după-amiaza și nu veți pofti la gustarea de după-amiază cu dulciuri.

Mâncare

Chiar și popularul ceai sau cafea de la ora cinci nu trebuie abandonat, ci doar regândit. Se recomandă o varietate de ceaiuri de fructe, înlocuitori de malț sau de cafea, precum și prăjituri ușoare din făină integrală, deserturi de fructe și salate de fructe.

A treia masă: cina – mâncare

Mâncați doar o cantitate mică la cină, lăsând suficient timp pentru a digera alimentele înainte de culcare. În medie, aceasta durează 3-4 ore, dar unele alimente greu de digerat pot dura până la 5-6 ore. Deoarece sistemul digestiv al organismului încetinește în timpul nopții, alimentele pe jumătate digerate fermentează în stomac și încep să putrezească, eliberând toxine în organism. Ca o consecință, ficatul este, de asemenea, forțat să lucreze peste program pentru a descompune toxinele, reducând și întârziind astfel activitatea sa principală, producția de bilă, iar digestia grăsimilor devine insuficientă, ceea ce duce la un somn agitat însoțit de senzații de plenitudine și balonare. Abțineți-vă să mâncați seara salate bogate în fibre și cu frunze verzi.

Mâncare

Până în ziua de azi, schimbarea obiceiurilor alimentare și trecerea la o alimentație sănătoasă rămâne în mare parte un efort zadarnic. Doar o parte dintre cei cu un interes special în acest domeniu – dieteticieni, medici, nutriționiști, vegetarieni și persoane care țin regim – au acceptat provocarea de a mânca sănătos, de a număra caloriile și de a păstra vitaminele. Unul dintre motivele acestui fenomen, poate chiar principalul, este că, în contextul creșterii generale a prețurilor, tocmai acele materii prime moderne, sănătoase și care ar trebui să fie incluse mai des și în cantități mai mari în alimentația noastră sunt cele care se scumpesc mai mult.

Comandați prânzul din bucătăria Quick Lunch la prețuri accesibile și de înaltă calitate. Consultați selecția noastră făcând clic pe linkurile de mai jos:

Quick Lunch Facebook

Coșul tău