Masă dietetică? Hai să vedem, despre ce e vorba!

Masă dietetică? În zilele noastre rar se întâmplă să treacă o zi fără ca din filele magazinelor, sau de pe interfețe online să nu ne sară în ochi unul dintre „cele mai noi”, „revoluționar” și „extra” metode ale dietei. Suntem copleșiți de fel de fel de metode ale dietei, primim oferte, milioane de soluții cum să slăbim eficient, cum să trăim mai sănătos, sau să prevenim dezvoltarea bolilor legate de mâncare.

Scopul este într-adevăr nobil, dar om să fie cine se regăsește printre metodele oferite ca la licitație. De cele mai multe ori în marea cu diete care au un titlu sonor de fantezie și cei mai prudenți dintre cei care vor să slăbească nu se mai regăsesc. Dar, de fapt, situația este mult mai simplă, decât am putea crede.

Cele mai multe metode de diete pot fi împărțite în tipuri de bază, sau combinațiile acestora!

Dacă înțelegem principiile și mecanismele de acțiune, trebuie doar să fim atenți la caracteristicile minore ale fiecărui tip. Așa putem mai ușor alege programul cel mai eficient pentru nevoile noastre, ale siluetei și posibilităților noastre, în loc să încercăm lună de lună cele mai pompoase diete, apoi să ne oprim dezamăgiți.

De ce sunt așa de populare dietele?

Deoarece este deja o mare prăpastie între idealul de frumusețe din zilele noastre și realitatea. Până când în reclame vedem modele cu siluete perfecte obezitatea pe scară largă este o problemă din ce în ce mai presantă în societățile moderne. În general putem spune, că oamenii din zilele noastre mănâncă mai mult decât oricând, și duc un stil de viață mai puțin activ. Facilitățile de astăzi ne economisesc timp și energie, dar dacă nu găsim modul potrivit, să ne folosim în alte părți energiile eliberate, organismul, ca o gazdă atentă, stochează substanțele nutritive pentru momente mai dificile. Și așa se și depun grăsimile pe corpul nostru.

Întrebarea esențială: Obezitatea este un pericol din ce în ce mai mare atât pe plan global, cât și în ceea ce privește populația României. După staticile WHO din 2016 între adulții de peste 18 ani din populația lumii, 39%, adică 1,9 miliarde de oameni sunt obezi, dintre care 13% suferă de obezitate morbidă. Acest număr este de trei ori mai mare decât au fost măsurate în 1975. Problematica nu cruță nici copii. Măsurarea între cei 31,5 milioane de copii între 5-19 ani ne dovedește faptul că numărul copiilor obezi în lume a crescut de zece ori (în 1975 11 milioane, în 2016 124 milioane)

dietetica1

Cum să pierdem din greutate?

La baza dietei perfecte stă detoxifierea corpului, mult menționata moderare a apetitului și nu în ultimul rând prin exerciții blânde inițial și mai apoi mai active, cu schimbarea stilului de viață. Obezitatea nu se întâmplă peste noapte, ne învățăm obiceiurile alimentării slabe la începutul vieții noastre. Asasinarea organismului nu se întâmplă de la o zi la alta. Deci, ca dieta să nu se activeze în detrimentul sănătății noastre, așa cum clădim o casă, trebuie începută de la bază.

Cum să începem dieta?

E adevărat ce se spune: „Totul depinde de noi”. Trebuie să ne găsim motivația și perseverența, puterea spirituală cerută de o dietă. Cu pregătirea spirituală o să ne ocupăm în articolul cu titlul: Fiecare început e greu.

Cea mai bună strategie pe termen lung pentru păstrarea sănătății, și pentru menținerea greutății sănătoase este, dacă alegem o metodă cu care putem să ne conformăm toată viața, adică suntem capabili să facem schimbări de stil de viață. Punctul de pornire ar fi să începem cu a dietă mai aspră, adică în primele 1-2 săptămâni, maxim 1 lună, care de fapt atunci este într-adevăr eficient, dacă treptat se ajunge la dieta propriu-zisă.

dietetică

Evaluarea stării corpului

Primul pas ar fi să evaluăm starea corpului, și clarificând acest lucru, să stabilim scopul pe care vrem să-l atingem.

Există mai multe posibilități de calcule pentru a determina dacă greutatea corporală este în intervalul optim pentru vârsta și sexul nostru. Aceste calcule însă nu pot fi luate în calcul în siguranță, de fapt primim niște calcule orientative. Să nu uităm niciodată, elementul indispensabil la greutatea ideală corporală este, să ne simțim bine, în largul nostru în pielea noastră. 

Calculele cele mai cunoscute pentru măsurare:

Indicele de masă corporală (IMC): Calculul valorii o primim prin împărțirea greutății corporale în kilograme cu pătratul înălțimii în metri. Rezultatul obținut arată informativ, cât deviază greutatea corporală de la intervalul ideal în orice direcție.

dietetică

Organizația Mondială a Sănătății (WHO) distinge cinci categorii:

  • Sub 18,5kg/m2 : subțire
  • Între 18,5-24,9 kg/m2: normal
  • Între 25-29,9 kg/m2 : supraponderal
  • Între30-34,9 kg/m2 : obezitate

Raportul soldului și taliei: Raportul șoldului și taliei compară circumferința șoldului cu circumferința taliei, oferind informații cu privire la distribuția grăsimii corporale. Circumferința taliei o măsurăm în picioare cu abdomenul liber, acolo unde este cea mai subțire (înălțimea buricului) și circumferința șoldurilor în cel mai lat punct. Prima valoare o împărțim cu cea de a doua. Valoarea rezultată arată cât de ideală este greutatea corporală, și șansele unor probleme grave de sănătate. Nici această metodă nu măsoară cu exactitate procentul de grăsime corporală sau grăsime musculară, totuși este mai potrivită pentru a evalua greutatea corporală ideală și indică, de asemenea, pericolele pentru sănătate mai exact decât IMC.

Calculul procentului de grăsime corporală:

Procentul grăsimii corporale de bază – necesare supraviețuirii – și masa totală a greutății grăsimii stocate (grăsime totală) împărțită la greutatea corporală totală. Calcularea procentului grăsimii ne ajută la estimarea nivelului de rezistență al oamenilor, deoarece este singurul calcul care ia în considerare compoziția efectivă al corpului nostru. Categoria supraponderală sau obeză înseamnă un procent de grăsime corporală de peste 25% pentru bărbați, și peste 31% pentru femei.

Să introducem mișcare în viața noastră!

Pe lângă o nutriție sănătoasă succesul, în 20-30%, depinde și de mișcare. Activitatea de zi cu zi nu înseamnă neapărat, că trebuie să transpirăm zilnic 2 ore la sala de fitness. Activitatea fizică se poate implementa foarte ușor în viața de zi cu zi: mersul pe jos puțin mai mult, în timp ce facem clătitele să cântăm și să dansăm pe muzica preferată, să ne suim pe bicicletă și să traversăm orașul, sau cu preferatul nostru joc Kinect sau VR să ne luptăm cu adversarul. Cel mai important e ca mișcarea activă să facă parte din rutina zilelor noastre.

Alcalinizare, detoxifiere

Trebuie să ne preocupăm cu pH-ul nostru? S-ar crede că acesta este ceva unde sistemele de autoreglare ale organismului funcționează bine. Dacă nu am orienta organismul nostru în direcția opusă, poate că ar funcționa. Dar cei mai mulți dintre noi, din păcate, consumăm în mod regulat alimente acidifiante, în special proteine de animale, produse de patiserie care conțin zahăr rafinat și/sau făină albă, care debalansează echilibrul normal al pH-ului. Măsurarea valorii pH pe o scală de la 1 la 14 este o informație importantă. Ne dă semn, că organismul sănătos se află între 4,8-7,5, adică 7 arată că deja este îndepărtat de la pH neutru, și pH-ul ușor alcalin este deranjat de nutriția în mare măsură acidă și nesănătoasă. În organism putem măsura mai multe tipuri de pH, de pildă în stomac acidul stomac este un acid foarte puternic, și se află între 1,353,5, până când pH-ul sângelui este ușor alcalinizat (7,357,45). pH-ul stomacului poate fi înbunătățit în primul rând cu o nutriție și alcalinizare adecvată, dar pe termen lung, toate celulele corpului nostru beneficiază de neutralizarea și suprimarea acizilor în exces care împovără corpul.

dietetică

Dacă nivelul acidului este prea mare, corpul nostru nu mai este capabil să excrete și să neutralizeze acizii, așa că îi stochează în țesuturile corpului, și așa una dintre consecințele acestora este obezitatea. Și așa mineralele (de exemplu Calciul) necesare pentru neutralizarea mai multor acizi decât în mod normal, sunt deja extrase din diferite organe, oase și dinți, în detrimentul osteoporozei și al cariilor dentare.

Este foarte important să consumăm o cantitate suficientă de lichid, zilnic 2-3 litri. Acesta poate fi ceai, apă alcalină, apă necarbogazificată cu scorțișoară sau sucuri proaspăt stoarse, bogate în fibre. Evitați în acest timp cât mai mult să mâncați carne roșie, și mutați accentul dietei pe legume și fructe! Dacă totuși vreți să mâncați ceva în timpul zilei, mâncați bucăți de legume proaspete.

Hidratare, hidratare, hidratare!

Nu putem accentua destul de mult importanța consumului de apă. Echilibrul apei joacă un rol important în asigurarea circulației sângelui, reglarea tensiunii arteriale și a căldurii corpului, și este, de asemenea, responsabil pentru dizolvarea și transportul nutrienților și apoi pentru promovarea absorbției acestora. Totodată acesta joacă un rol important în metabolism și, după cum am văzut mai sus, în detoxifiere.

Pa lângă acestea dacă înainte de a mânca bem un pahar mare de apă, acesta ne ajută să înlăturăm senzația de foame, și e mai ușor să respectăm dietele mai severe. În prima etapă, mai intensă a pierderii din greutate, corpul nostru pierde mai multă apă decât în medie, de aceea este deosebit de important să consumăm 2-3 litri de lichid pe zi, mai ales, în această perioadă. Acest lucru se datorează faptului, că atunci, când corpul nostru ajunge la depozitele de carbohidrați, îndepărtarea glicogenului stocat în apă curăță și apa din celule. Totodată acest lucru se datorează și faptului că stadiul inițial al dietelor produce de obicei rezultate mai spectaculoase în kilograme, dar acest lucru este înșelător, deoarece îndepărtarea apei rezultă parțial o rată de succes.

Venim cu marea serie de articole de slăbire!

În luna octombrie, aici, în blogul Quick Lunch, ne vom angaja să prezentăm tipurile de dietă existente. Rămâneți la curent pe pagina noastră, urmăriți-ne pe Facebook, și fiți la zi cu informațiile acestea, cu lumea dietelor posibile.

Și nu uitați să comandați un prânz delicios și gustos de la noi…

Consultați oferta noastră actuală!

(Sursa articolului: gastroyal.hu)

Coșul tău