Morcovii sunt un produs de bază în viața noastră, comestibil în aproape toate felurile, o legumă rădăcinoasă cu gust plăcut, care stă la baza a nenumărate feluri de mâncare. Să aruncăm o privire mai atentă!
Morcovii (Daucus carota subsp. sativus) sunt una dintre legumele noastre preferate, cultivate de greci și romani. Potrivit unor artefacte descoperite în ceea ce astăzi este Afganistanul, cultivarea sa datează de acum 5000 de ani. Comercianții arabi au adus planta în Africa, la faraoni, în Asia și în Europa. Este cunoscut și cultivat de mult timp, după cum atestă înregistrările din secolul al XII-lea ale savantului arab Ibn Al Avam, care făcea distincția între diferitele tipuri de morcovi.
Din punct de vedere nutrițional, morcovii au câștigat un loc foarte important printre plantele rădăcinoase datorită sursei lor importante de vitamine.
Mâncăm rădăcina îngroșată și bogată în nutrienți a morcovului.
Are un gust plăcut, dulceag.
Sunt morcovii sănătoși?
Cât de mult! Principalul ingredient biologic activ al plantei este beta-carotenul (conține și alți caroteni), care este, de asemenea, responsabil pentru culoarea sa. Conținutul său de caroten, un antioxidant important, variază de la un soi la altul, între 6 și 15 mg la 100 g. Organismul transformă beta-carotenul în vitamina A, în funcție de necesități.
Vitamina A este, de asemenea, esențială pentru o bună vedere și pentru sănătatea membranelor mucoase. Lipsa de vitamina A poate duce la orbire. Rădăcina conține, de asemenea, flavonoide și uleiuri esențiale.
Datorită valorii sale energetice scăzute de 218 kJ (52 kcal), este popular pentru a fi utilizat în diverse diete și este, de asemenea, recomandat pentru persoanele care suferă de boli cardiovasculare.
De asemenea, merită să-l includem în alimentația noastră, deoarece carotenii săi întăresc sistemul imunitar, iar unele studii sugerează că ar putea juca un rol important în prevenirea cancerului. Datorită ingredientelor sale active, morcovii ajută, de asemenea, la prevenirea efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi. Medicina populară îl folosește, de asemenea, ca diuretic.
Morcovii pot fi mâncați în orice fel
Morcovii pot fi consumați în aproape orice formă, cruzi, fierți, la aburi, la cuptor etc. Această legumă excelentă este o parte indispensabilă a bucătăriei române. Din fericire, devenim din ce în ce mai conștienți de consumul nostru. Gustul său se combină bine cu majoritatea ingredientelor din bucătărie și este disponibil pe tot parcursul anului.
Morcovii gătiți furnizează mai mult betacaroten decât cei cruzi, deoarece pereții groși ai celulelor înseamnă că organismul poate folosi doar un sfert din betacarotenul din morcovii cruzi. Cu toate acestea, pereții celulelor sunt deteriorați în timpul încălzirii, ceea ce face ca betacarotenul să fie mai disponibil pentru organism.
Morcovii piure sunt o parte importantă a dietei de piure a unui bebeluș, deoarece sunt buni pentru digestie și previn balonarea și constipația.
Morcovii sunt cel mai ușor de depozitat
Morcovii se păstrează bine în ghivece sau în pivnițe. Acestea pot fi depozitate în nisip timp de un an întreg, fără a-și pierde conținutul de caroten. Atunci când se depozitează peste iarnă, este recomandabil să se pună deoparte doar rădăcinile care sunt complet sănătoase, altfel cele deteriorate pot putrezi cu ușurință.
În multe gospodării, acestea sunt depozitate în congelatoare adânci pentru iarnă.
Multor oameni le place sucul de morcovi făcut în casă. Dacă vă gândiți să faceți suc de morcovi folosind un storcător, poate doriți să adăugați suc de ananas sau de mere la sucul de morcovi, sau suc de lămâie, după gust.
Rețetă: cremă de supă de morcovi
Ingrediente:
- 2 linguri de unt topit/ulei de cocos/ulei de măsline
- 1 ceapă medie, curățată și tocată mărunt
- 1 kg de morcovi, tăiați în cubulețe
- 3 lingurițe de sare
- 300 ml lapte de cocos
- 500 ml de apă sau suc de legume – din lichid, turnați cât de mult puteți
- suc proaspăt stors de la 1 lămâie
- sare
- opțional: 1 linguriță de pastă de curry roșu/ condimente: 1-1 linguriță turmeric, paprika dulce, chimen roman proaspăt măcinat, semințe de coriandru proaspăt măcinate
Pentru a servi:
- ierburi
- linte sau migdale prăjite
- ulei de măsline
Pregătirea:
- Într-o oală de cel puțin 2 litri, se încălzește untul topit sau uleiul de cocos la foc mediu, se adaugă ceapa și se prăjește câteva minute.
- Adăugați pasta de curry sau toate condimentele, ghimbirul și sarea și prăjiți timp de 1-2 minute. Dacă nu folosiți condimente, atunci prăjiți ghimbirul timp de 1 minut, apoi adăugați morcovii și le prăjiți.
- Adăugați apă – suficient lichid cât să acopere morcovii.
- Acoperiți și gătiți la foc mediu timp de 15 minute – morcovii se vor înmuia.
- Înainte de a se lua de pe foc, se toarnă laptele de cocos și se aduce la fierbere.
- Se pasează supa cu ajutorul unui blender de mână. Probabil că va fi prea groasă, așa că folosiți un blender pentru a adăuga mai mult lichid: lapte de cocos, apă sau bulion.
- Gustați și asezonați dacă este nevoie: cu sare sau, în acest moment, adăugați sucul de lămâie.
Se servește:
Se presară ierburi deasupra, se stropește cu ulei. Dacă îl consumați ca masă principală, adăugați semințe de ulei prăjite și/sau linte.
Nu aveți chef să gătiți?
Lăsați-ne să facem brigada de muncă pentru dumneavoastră! Quick Lunch gătește pentru tine și îți livrăm un prânz delicios în fiecare zi. Consultați următoarea ofertă săptămânală făcând clic pe butoanele de mai jos: