Țelina: o legumă utilă  + rețetă

La urma urmei, tuberculul și frunza sunt, de asemenea, utile, ca să nu mai vorbim de rădăcina de țelină. Țelina este o plantă și un condiment bine cunoscut și era deja un favorit al grecilor. În plus față de proprietățile sale diuretice excelente, ne face mâncarea gustoasă. Haideți să o cunoaștem mai bine!

Țelina s-a răspândit din sudul Europei și astăzi sunt cunoscute și cultivate mai multe soiuri. Preferă locurile calde și însorite. Este cunoscută sub denumirea populară de țelină. Valoarea sa constă mai mult în tuberculul său rădăcină, dar se folosește și tulpina. Grecii îl consumau în antichitate pentru proprietățile sale vindecătoare și i s-au atribuit mii de calități. De asemenea, se crede pe scară largă că țelina este eficientă ca stimulent sexual, dar acest lucru nu a fost dovedit clinic.

Efectele țelinei asupra corpului nostru

Țelina, împreună cu pătrunjelul, este una dintre plantele și condimentele populare care au un puternic efect diuretic. Potrivit medicinii populare, are chiar puterea de a expulza pietrele la rinichi.

țelină

Marea valoare a țelinei constă în conținutul ridicat de sodiu organic, dar conține și calciu, fosfor, fier, magneziu, potasiu și unele oligoelemente. Frunzele conțin, de asemenea, uleiuri esențiale (limonen, selenen, alchilftalide), furocumarine și flavonoide. Țelina are un efect de stimulare a funcției renale. De asemenea, este adesea folosit pentru afecțiuni digestive și pierderea poftei de mâncare. Ingredientele active ale plantei întăresc sistemul imunitar.

Țelina este o bază delicioasă și versatilă.

Proprietățile medicinale ale țelinei sunt cele mai bune atunci când este consumată crudă. Se utilizează atât bulbul, cât și partea verde superioară a plantei. Partea verde poate fi recoltată în mod continuu după perioada de plantare din luna mai, în timp ce tuberculul se dezvoltă în toamnă. Poate fi folosit crud în salate, dar este, de asemenea, un condiment excelent pentru o varietate de tocănițe, supe și sosuri. De asemenea, se potrivesc bine cu pateurile din carne și ouă și joacă un rol important în mesele dietetice.

țelină

Supa cremă de țelină este un fel de mâncare popular în bucătăriile naturiste și se prepară rapid și ușor. Dacă doriți să o folosiți ca diuretic, puteți face și un ceai din semințe sau frunze zdrobite. Iarna, este popular sucul de țelină aromatizat cu mere sau morcovi. Această băutură delicioasă poate fi preparată cu ajutorul unui extractor de suc. Sarea de țelină, care este un amestec de frunze de țelină măcinate și sare, se prepară pentru iarnă, mai ales în gospodăriile rurale. Tuberculii mai mari de țelină sunt folosiți în multe gospodării pentru a face țelină prăjită delicioasă.

Cumpărarea și depozitarea țelinei

Tuberculul de țelină poate avea părți spongioase, dar este totuși comestibil. Unii oameni aruncă partea spongioasă, dar aceasta poate fi folosită în siguranță. Dacă cumpărați țelină de la piață, este o idee bună să verificați dacă frunzele și tulpina sunt proaspete și să le presați puțin, astfel încât să puteți observa rapid dacă există o problemă.

Dacă este moale atunci când este presată, înseamnă că este fie spongioasă în interior, fie putredă, deoarece țelina este predispusă la putrezire, mai ales dacă nu este depozitată corespunzător. Toamna, atunci când culegeți țelina, cel mai bine este să o depozitați într-un loc răcoros, cum ar fi o pivniță. Dacă nu dispuneți de un spațiu de depozitare adecvat, îl puteți păstra în congelator, bine curățat de coajă și tăiat în felii.

Rețetă: supă cremă de țelină

Ingrediente

 • 1 țelină medie
 • 1 cartof mediu
 • 1 ceapă medie
 • 1 lingură de ulei de floarea-soarelui
 • 1 cățel de usturoi (mare)
 • 1 linguriță de sare
 • 1 vârf de cuțit de piper
 • 0,5 cuburi de supă
 • 100 ml smântână de gătit (20%)

Pregătire

 1. Se curăță bine legumele, se curăță și se taie țelina, cartofii și ceapa.
 2. Se sotează ceapa în ulei până devine translucidă, apoi se adaugă țelina și cartofii, se întorc și se adaugă apă cât să acopere.
 3. Se adaugă usturoiul curățat, cubul de supă, sarea și piperul.
 4. Gătiți până când legumele sunt moi.Pasați-le cu un blender de imersie.Turnați smântâna și aduceți din nou la fierbere.
 5. Se servește caldă cu rulouri de supă sau cu cuburi de pâine prăjită.
țelină

Nu găti dacă ești ocupat!

Quick Lunch vă oferă arome tradiționale săptămână de săptămână. Mesele noastre sunt livrate la domiciliu sau la locul de muncă – gratuit. Comandă-ți prânzul pentru următoarele săptămâni! Consultați selecția noastră făcând clic pe butoanele de mai jos:

Quick Lunch Facebook

Coșul tău