Ce trebuie să știi despre ciocolată + rețetă

Ciocolata este delicioasă și ne face fericiți, lucru pe care îl învățăm de mici. Dar are și proprietăți mai importante, dar mai puțin cunoscute. Astăzi este considerat atât de sănătos, încât este denumit în general hrană pentru creier. Este corect?

Iarna se apropie încet-încet de sfârșit, dar mai sunt încă câteva săptămâni mai răcoroase, pe măsură ce primăvara intră încet în plină desfășurare. Deocamdată, e bine pentru suflet să vorbim despre happy food. Subiectul de astăzi este ciocolata.

Ciocolata a fost cândva un mijloc de plată

Primele ciocolate trebuie să fi fost destul de amare, deoarece aztecii au început să le aromatizeze cu anason, vanilie sau scorțișoară abia mai târziu. În timp, au descoperit, de asemenea, că fermentarea poate fi folosită pentru a obține o aromă mai subtilă. Dar mayașii au descoperit acest truc cu mult înainte de azteci, iar hieroglifele arată că ei foloseau și arome precum vanilie, chilli și uneori miere. Boabele de cacao erau atât de valoroase încât erau folosite ca monedă de schimb. O bucată de avocado, de exemplu, valora trei boabe de cacao, un iepure valora până la opt boabe de cacao și chiar și taxele erau plătite în cacao. Se spune că, Cristofor Columb a întâlnit pentru prima dată boabele de cacao ca mijloc de plată pe o barjă a unui negustor mayaș, care era cunoscută și sub numele de mandula de bani.

Ciocolată

Ciocolata a început să devină populară în Europa în anii 1600. De-a lungul timpului, au apărut mai multe rețete de ciocolată și tot mai mulți oameni au devenit dependenți de băutura răcoritoare, dar adevărata descoperire a venit de la un inventator olandez. În 1828, Conrad Johannes van Houten și-a folosit mașina de presat cacao pentru a extrage conținutul de unt din boabele de cacao, separând untul de cacao de pasta de cacao și măcinând-o pe aceasta din urmă în pulbere. Mașina de presat cacao făcea ciocolată perfectă și solidă.

Prima fabrică de ciocolată din Anglia, Fry’s, a fost fondată în jurul anului 1759, dar abia în 1847 a început să producă tablete de ciocolată. Frații elvețieni Nestlé au experimentat rețeta ciocolatei cu lapte, amestecând laptele praf cu cacao. Robert Lindt din Berlin a experimentat cu diferite ingrediente și timpi de gătire. Numele său este asociat cu așa-numita „întindere” sau conservare, un proces de înmuiere și rafinare a ciocolatei.

Ciocolata este sănătoasă

Cantitățile moderate de ciocolată neagră au multe beneficii pentru sănătate. Atât de mult încât ciocolata este considerată un „superaliment” anti-îmbătrânire și antiinflamator de care creierul și corpul au nevoie în mod regulat. Studiile privind beneficiile ciocolatei pentru sănătate vin cu un număr tot mai mare de descoperiri noi și interesante. În special, aceștia au constatat efecte pozitive asupra funcției cognitive, a stării de spirit și a sănătății cardiovasculare. Consumul regulat de ciocolată adecvată ajută la menținerea eficienței cardiovasculare, la vigilența mentală și a unei stări de calm”, relatează University Health News.

Ciocolată

Ciocolata este obținută din semințele fermentate, prăjite și fin măcinate ale arborelui de cacao Theobroma. Bomboanele de ciocolată etichetate „70 la sută” sunt o alegere bună, deoarece conțin 70 la sută cacao măcinată și 30 la sută zahăr. Cacao măcinată constă în unt de cacao (ulei natural) și particule măcinate de miez de cacao. Cacao măcinată conține un amestec puternic de substanțe fitochimice care au diverse proprietăți medicinale.

Ciocolata este bună pentru creier

S-a demonstrat că ciocolata ameliorează depresia și anxietatea și promovează sentimente de calm și mulțumire. Se crede că atât flavanolii, cât și metilxantinele joacă un rol în efectele protectoare ale ciocolatei asupra stării de spirit. Un studiu a arătat că subiecții sănătoși au fost mai calmi și mai satisfăcuți după ce au consumat zilnic o băutură de ciocolată neagră cu un nivel ridicat de polifenoli. Cu toate acestea, starea de spirit a băutorilor de ciocolată placebo fără polifenoli nu s-a schimbat. În comparație cu ciocolata fără polifenoli, ciocolata cu un conținut ridicat de polifenoli a îmbunătățit simptomele depresiei și ale anxietății, precum și sindromul oboselii cronice, potrivit unui alt studiu.

Rețetă simplă de ciocolată de casă

Ingrediente:

  • 100 de grame de pudră de cacao neîndulcită
  • 100 de grame de unt
  • 50 de grame de zahăr din fructe
  • 1 linguriță de scorțișoară

Pregătire

  1. Puneți untul într-o oală să se încălzească. Când este topit, se topește zahărul în el.
  2. Când cele două sunt amestecate, se adaugă pudra de cacao și scorțișoara.
  3. Se toarnă într-o formă de hârtie sau de silicon. Se lasă la frigider.
Ciocolată

Gustul de ciocolată în Quick Lunch

Ciocolata este, de asemenea, un ingredient comun în deserturile noastre. Merită să verificați selecția de săptămâna viitoare făcând clic pe butoanele de mai jos.

Quick Lunch Facebook


Coșul tău