Cu o alimentație adecvată, din păcate nu vom fi oameni de știință, câștigători ai Premiului Nobel, dar cu siguranță putem face multe pentru creierul nostru, dacă acordăm atenție aportului de substanțe nutritive care întăresc și susțin celulele creierului.
Nutrienți pentru creier #1: zahărul
Nivelurile adecvate de zahăr din sânge asigură creierului aportul de nutrienți necesar. Când nivelul zahărului din sânge este scăzut, zonele foarte active ale creierului pot prezenta deficiențe locale, mai ales în cazul funcționării prelungite. Numeroase experimente științifice au arătat deja că absorbția glucozei îmbunătățește funcțiile mentale ale adulților. Zahărul funcționează rapid, dar doar pentru o perioadă scurtă de timp – aproximativ 15-60 de minute. Acesta este motivul pentru care se recomandă adesea să luați câteva felii de ciocolată înainte de examene sau provocări mentale mai serioase.
Nutrienți pentru creier #2: Omega-3
Cercetările despre evoluție au arătat că, comunitățile umane care au trăit lângă mare au avut o dezvoltare cerebrală mai semnificativă decât cele din mijlocul continentelor. Potrivit oamenilor de știință, această diferență poate fi atribuită ratei mai mari de consum de pește. DHA, acidul docosahexaenoic, se găsește în peștii oceanici și este unul dintre acizii grași omega-3 care a contribuit foarte mult la creșterea creierului. Deci, dacă mănânci mai mult pește, funcțiile tale cognitive se pot schimba într-o direcție pozitivă. Consumul de pește este benefică în primul rând, dar nu exclusiv, pentru copiii în curs de dezvoltare.
Nutrienți pentru creier #3: Magneziu
Deficiența de magneziu poate provoca neliniște, nervozitate, zvâcniri musculare și nesiguranță. Lipsa acută a acestuia poate duce la apatie, confuzie, convulsii și deteriorarea funcției cognitive. Deși, contrar credinței populare, deficiența de magneziu este relativ rară, nu poate strica dacă acordăm atenție nutriției. Funcția creierului nostru poate fi stimulată dacă consumăm multă apă minerală sau alimente care conțin magneziu. Cercetările arată că organismul absoarbă cel mai ușor magneziul din apa minerală. În plus, leguminoasele, spanacul, bananele și nucile sunt, de asemenea, surse bogate de magneziu.
Nutrienți pentru creier #4: Cupru
Cuprul joacă un rol important în metabolismul fierului și funcționarea creierului. Deficiența sa provoacă anemie, care este însoțită de un aport insuficient de oxigen către organe. Deficitul de cupru afectează, de asemenea, răspunsul imun și determină modificări ale anumitor receptori chimici din creier, precum și reducerea nivelului de neurotransmițători, substanțe care transmit stimuli neuronali. Cuprul este esențial pentru buna funcționare a corpului uman, dar corpul tău nu îl poate produce. De aceea este important să avem o dietă care să cuprinde și cuprul. Ficatul de vită, ciocolata, măruntaiele, crustaceele și leguminoasele uscate sunt surse excelente de cupru.
Nutrienți pentru creier #5: Zinc
Zincul oferă protecție împotriva deteriorării celulelor și a membranelor. Lipsa acestuia poate provoca leziuni ale sistemului nervos și poate afecta, de asemenea, apetitul, percepția gustului, mirosul și vederea. Mănâncă carne, ouă, oleaginoase, cereale integrale.
Nutrienți pentru creier #6: Cafea
Până în zilele noastre, se credea că efectul principal al cofeinei este acela că, concurează pentru locul de legare al moleculei de adenozină, o moleculă care induce somnul și, ca urmare, ne poate ține treaz. Cu toate acestea, un studiu de zece ani, ale cărui rezultate au fost publicate în Jurnalul European de Nutriție Clinică, a arătat că, cafeaua are un efect mult mai variat decât să ne mențină treaz. De fapt, poate contribui și la reducerea declinului funcțiilor mentale. Se crede că, cofeina îmbunătățește funcția anumitor celule nervoase, îmbunătățind în cele din urmă capacitatea substanței noastre cenușii.
Nutrienți variați, dietă variată
Este important să mâncați o masă variată în fiecare zi, de preferință mâncare gătită. Acest lucru ne ajută corpul să rămână sănătos. Bucătăria Quick Lunch oferă în fiecare zi, prânzuri gătite la Timișoara și în zonele limitrofe. Încercați bucătăria noastră!