Ar trebui să avem o alimentație variată, dar gătirea prânzului ideal ne dă mari bătăi de cap?

Dacă vrem să mâncăm mâncare gătită în fiecare zi (și acest lucru este important din multe perspective dacă vrem să trăim sănătoși), atunci după un timp, vom avea probleme cu varietatea. Acest lucru este adevărat și atunci când gătești pentru tine sau dacă comanzi masa de prânz. Diversitatea este unul dintre pilonii unei diete durabile, echilibrate, sănătoase, nu doar cu salate și alimente cu conținut redus de nutrienți!

Alimentație variată: prima regulă: planificarea!

Prin planificare, economisim mult timp, deoarece dacă putem realiza o listă de cumpărături pe baza unui meniu săptămânal prestabilit, putem reduce numărul ocaziilor când mergem la cumpărături. În plus față de economisirea timpului, putem respecta mult mai ușor diferitele diete, deoarece avem la dispoziție ingredientele necesare. Scăderea ocaziilor când mergem la cumpărături, înseamnă de asemenea, o scădere a numărului de tentații, care este utilă mai ales dacă dorim să slăbim.

Alimentație variată

Planificarea și conștientizarea sunt, de asemenea, strâns legate, deoarece șansele achizițiilor ad-hoc sunt mai mici, fără a menționa faptul că cantitatea de alimente neutilizate și irosite din cauza supra-cumpărării poate fi redusă semnificativ.

Alimentație variată: regula a doua: Căutarea de noi inspirații!

Sună bine să planificăm înainte, dar uneori nu avem inspirație. În astfel de cazuri, este bine să răsfoim vechile noastre rețete sau să le căutăm pe net sau în ziare de gătit. Astfel vom avea posibilitatea extinderii portofoliului nostru de rețete existente. O metodă ușoară de a găsi noi rețete este să întrebăm pe ceilalți ce gătesc. Poate fi de asemenea, o soluție bună să mergeți într-un restaurant, să comandați un prânz și între timp să studiați temeinic meniul.

O masă variată este sănătoasă dacă mâncăm produse proaspete de sezon!

Dacă, după toate acestea, încă nu avem nicio idee despre meniul săptămânal, ne putem inspira din oferta de materii prime sezonieră. Materiile prime proaspăt coapte (de preferință locale) și sezoniere nu sunt doar mai ieftine, dar sunt și mai bogate în vitamine și minerale în comparație cu omologii lor conservați sau aduși de la mii de kilometri distanță.

Alimentație variată: regula a treia: Să fim variați!

Nu am vrut să spunem asta ca pe o glumă! Trebuie subliniat faptul că, pentru ca dieta noastră să fie variată, ingredientele trebuie să fie la rândul lor variate. Avem la dispoziție o serie de recomandări nutriționale. Conform acestora nu este obligatoriu să mănânci carne în fiecare zi a săptămânii, dar este bine să mănânci carne de cel puțin trei ori pe săptămână, datorită conținutului său de proteine. În ceea ce privește peștele, este dificil să ascultăm de recomandările specialiștilor, ar trebuie să mâncăm pește de 1-2 ori pe săptămână. Pe lângă carne și pește, putem conta pe alte surse valoroase de proteină animală: ouă, brânzeturi și brânză de vacă.

Alimentație variată

Să ne străduim la diversitate și în ceea ce privește garniturile! Pe lângă garniturile obișnuite de cartof, orez și paste, putem include și alte garnituri, bogate în principal în fibre: orz, mei, bulgur. După supe cremă consistente, bogate în carbohidrați (cum ar fi supa de cremă de usturoi cu cuburi de pâine prăjite), este suficient să planificați doar o salată sau o garnitură de legume la abur.

În mod regulat trebuie să mâncăm legume, fie în forma tradițională sau coapte la aburi, la grătar. Acestea trebuie condimentată într-o varietate de moduri și adaptată la fiecare sezon!

5 sfaturi importante pentru crearea unui plan nutrițional!

Un pic mai multă sănătate cu o masă variată: gătiți într-un mod modern!

Din păcate, majoritatea mâncărurilor noastre tradiționale sunt preparate folosind prea multă grăsime. Acestea includ de ex. mâncăruri prăjite sau prăjite cu slănină. Puteți utiliza mai puțină grăsime folosind metode de coacere și de gătit cu conținut scăzut de grăsimi: grătar, coacere într-o pungă de copt sau într-un castron roman. Nu este necesar să gătești prea mult legumele, le putem lăsa crocante, astfel încât efectul lor de creștere a glicemiei va fi mai mic, adică indicele glicemic al acestora va fi mai mic. În cazul mâncărurile umplute cu legume, prima dată gătim legumele la aburi, astfel încât să nu pierdem minerale și vitamine dizolvate în apa de gătit.

Ca să nu urăști gătitul: planifică-ți și timpul!

În fiecare săptămână am putea avea „zile de gătit”, când ar trebui să pregătim mâncare pentru câteva zilele în avans. Sigur, sunt zile în care nu avem timp să stăm în bucătărie, caz în care mesele pregătite în avans și luate din congelator sunt utile.

Alimentație variată

Care este legătura între mesele variate și vremea?

La prima vedere, ar putea fi amuzant să vorbim despre vreme și relația acestuia cu meniul săptămânal. Totuși, merită să aflați despre vremea din zilele următoare, mai ales vara, puteți face multe greșeli, dacă nu știți ce vreme va fi. O supă cremă fierbinte nu este tocmai o alegere câștigătoare în timpul caniculei, dar nici o supă rece de roșii nu este cea mai bună alegere într-o zi rece de vară.

Nu aveți timp pentru gătit?

Coșul tău