Marile coduri de etichetă – pe care le cunoașteți?

Ne-am gândit, să vă aducem astăzi o colecție de etichete care sunt în special interesante și valabile în timp ce mâncăm. Unele sunt depășite, dar cine știe … Dacă veți fi invitați la un eveniment de protocol sau pur și simplu doriți să încercați comportamentul conform cu etichetele clasice în timpul prânzului, puteți să vă informați din următorul articol.

Etichetă: nu pune asta pe masă!

Nu este potrivit să puneți telefonul, cheia, portofelul, batista, geanta pe masa de pe care mâncați. Mai mult, nu trebuie să puneți pe masă nici un obiect care nu este absolut necesar pentru a consuma alimentele. Aceasta include și coatele noastre, deoarece nu este adecvat să puneți cotul pe masă în timp ce mâncați. Eticheta din urmă este considerată de mulți ca fiind direct derivată din Biblie, deoarece într-una din cărțile Vechiului Testament se numește un lucru rușinos pentru cineva să-și pună cotul pe masă.

10 motive pentru care urâm să gătim acasă

Se poate vorbi la masă conform etichetei?

Credeți sau nu, niciun manual de etichetă nu interzice să vorbim la masă, dar dacă gura noastră este plină, este indicat, ca prima dată, să înghițim mâncarea. A vorbi cu gura plină este cu adevărat nepoliticos. Este mai bine să fii atent la poziția corpului decât la liniște, deoarece este politicos să stai cu spatele drept în timpul mesei, aplecându-te ușor înainte, astfel încât să nu ne pătăm hainele.

Eticheta ne arată cum să începem masa

Cu siguranță există și un cod de conduită conform căreia mai întâi doamnele se așază la masă și apoi domnii – care, desigur mai întâi ajută doamnele cu așezarea scaunului. Puteți începe mâncarea doar atunci când toată lumea este așezată și pregătită de mâncare. Dacă cineva mai are telefonul în mână sau povestește ceva, este o idee bună să așteptați până când termină activitatea.

Ca oaspete, este politicos să gustați toate felurile de mâncare și să consumați puțin din fiecare. La început, nu este indicat să luați prea mult, acest lucru nu este politicos.

Așezarea tacâmurilor în timpul și după mese conform etichetei

Aperitivele se mănâncă de obicei cu o furculița, care ar trebui ținută în mâna noastră dreaptă. Cuțitul nu trebuie așezat pe masă atunci când nu este utilizat. Este indicat să-l așezați pe marginea farfuriei, astfel încât să nu murdărim nimic cu ea, dar cel mai bine este să-l ținem în mâini în timp ce consumăm felul principal. Dacă ați folosit deja tacâmurile, nu este politicos să le puneți din nou pe masă. Locul lor este pe marginea farfuriei, sau eventual pe șervețel, dar nici într-un caz pe fața de masă curată.

Nu este politicos să tăiați cu furculița, nici chiar dacă mâncarea pe care o consumăm este suficient de moale. În acest scop trebuie utilizat întotdeauna cuțitul. Este nepoliticos să tăiați toată mâncarea la început – cu excepția copiilor. Când mâncați, tăiați întotdeauna atât cât puneți în gură. La sfârșitul mesei, cuțitul și furculița se așază una lângă alta pe partea dreaptă a farfuriei. Dacă mâncați macaroane sau spaghete, folosiți o lingură pentru a înfășura aluatul pe furculiță.

etichetă

Dacă există un mic ornament de hârtie la capătul femurului prăjit, îl putem ține cu mâna. Dacă nu, este politicos să vă descurcați cu un cuțit și o furculiță și să nu vă ungeți mâinile. 

Există, de asemenea, etichetă pentru pâine, sare și șervețele

Șervețelul textil după pliere ar trebui să-l punem în poala noastră, nu lângă farfurie. Dacă primim și pâine, nu este politicos să mușcăm felia. Este corect să-l rupem cu mâna și să ni-l punem în gură la fiecare mușcătură. Nu este politicos să predați coșul de pâine peste masă, este o soluție mult mai bună să îl treceți în spatele celui care stă lângă noi. Când cineva ne cere sare sau piper, nu este politicos să scoatem pe niciunul din suport, ci să îl predăm împreună cu suportul său.

etichetă

Ce spune eticheta despre băuturi?

Înainte de a ridica paharul la gură, este indicat să ne ștergem la gură, astfel încât să nu lăsăm o pată pe marginea paharului. Nu este politicos să umplem singuri paharul cu băuturi îmbuteliate, într-un restaurant acest lucru este treaba chelnerului.

Și încă două reguli de etichetă

Nu este politicos să înclinați farfuria de supă pentru a scoate ultima lingură de supă. Dacă nu mai putem scoate lichid cu lingura, restul ar trebui lăsat în farfurie. În niciun caz nu trebuie folosită o scobitoare la masă, dacă doriți să folosiți o scobitoare trebuie să mergeți la baie sau într-o altă încăpere. Același lucru este valabil și pentru suflarea nasului.

etichetă

Mănâncă după propria ta etichetă!

Astăzi, unele dintre aceste reguli nu sunt cu siguranță aplicate în viața de zi cu zi – eventual foarte rar dacă mergem în vizită. Dacă mâncați acasă, puteți avea propriile reguli de etichetă. Dacă nu aveți posibilitatea să gătiți, nu aveți timp să faceți un prânz variat, dacă nu aveți chef să vă ocupați de acesta, rețineți că Quick Lunch oferă o varietate de prânzuri gătite, care vor fi aduse fie la locul de muncă, fie la tine acasă în fiecare zi – la un preț accesibil.

Coșul tău