8 feluri de mâncare din filme pe care le-am mânca oricând

8 feluri de mâncare din filme – Toată lumea trebuie să mănânce, dar, bineînțeles, contează ce și cum. Mâncarea a jucat întotdeauna un rol distinctiv în artele vizuale, deoarece permite ca straturile profunde ale sentimentelor și gândurilor să fie exprimate în formă tangibilă și comestibilă. Am adunat alimente (și băuturi) care au devenit părți iconice ale culturii pop, fie prin ele însele, fie prin consumul lor!

 1. Mâncare din filme: Spaghete – Lady and the Tramp

Ce poate fi mai romantic decât o cină la lumina lumânărilor cu muzică pe o alee? Lady, care sfida așteptările sociale, știa exact acest lucru și a fost perfect fermecată de personalitatea și viața aventuroasă a desfrânatului Tramp.

În ciuda educației și a situației financiare diferite, dragostea dintre fetița de rasă pură Spaniel cu pedigree și câinele vagabond cu o inimă de aur ca un băiat rău nu a cunoscut limite. Dar pentru a îndrăzni să acționeze, aveau nevoie de ambele capete ale unui anumit fir de spaghete. 

2. Mâncare din filme: Five dollar shake – Pulp fiction

Îl recunoști imediat când te uiți la un film de Tarantino, mai ales din cauza cantității abundente de sânge, a violenței, a replicilor care pot fi citate, a picioarelor feminine aleatorii, a muzicii elegante și, nu în ultimul rând, a mâncării. Regizorului îi place să își așeze personajele la masă, astfel încât intriga și relația dintre ele să se desfășoare în timp ce beau sau mănâncă.

Calvin Candy își amintește de momentul în care câinii lui i-au sfâșiat sclavul fugar în timp ce el cocea (Django Unleashed), Shosanna trebuie să aștepte să se întărească crema înainte de a putea gusta strudelul (Inglourious Basterds), iar mireasa poate sta la aceeași masă cu stăpânul ei doar dacă poate mânca cu un bețișor (Kill Bill). Iar relația dintre Vincent Vega și Mia Wallace se bazează pe un shake de cinci dolari, despre care nu aflăm de ce costă atât de mult sau dacă merită, dar aflăm că este delicios.

3. Mâncare din filme: Ghiveci – Ratatouille

Printre filmele obișnuite, dar totuși nenumărate, legate de gătit, se remarcă această poveste animată cu o întorsătură a poveștilor culinare tradiționale. Titlul original al filmului este un joc de cuvinte, făcând referire la personajul șobolanului și la mâncarea franceză ratatouille, care este asemănătoare cu ghiveci, dar care conține și dovlecei. Cu toate acestea, dacă ascultăm mesajul poveștii, nu rețeta exactă este cea care contează – criticul dur nu a fost captivat de deliciul felului de mâncare, ci de amestecul comun de gusturi din copilărie și de amintiri uitate pe care mâncărurile le evocau.

4. Mâncare din filme: Twinkie – Zombieland

Twinkie este ultima fărâmă de civilizație – cel puțin în Zombieland. De fapt, este bomboana cult a Americii, care este de fapt un simplu (și foarte rezistent) tort de burete cu cremă de vanilie. În Marea Britanie este cunoscută mai ales pentru filmul Tallahassee, în care personajul interpretat de divinul Woody Harrelson face tot posibilul pentru a găsi câteva piese pentru el în mijlocul apocalipsei zombi. Deși în 2012 a fost depusă o procedură de faliment împotriva companiei care producea prăjiturile populare încă din anii 1930, ceea ce a dus la dispariția lor de pe rafturi timp de aproape un an, acestea au fost din nou disponibile în 2013.

5. Mâncare din filme: Bertie Bott’s Every-Flavour Beans  – Harry Potter

Sunt multe de invidiat în lumea vrăjitorilor creată de J.K. Rowling. Mantia invizibilității, țopăiala, poșta bufniței și o mie de alte lucruri. Însă, pe lângă practicile magice care fac viața mai ușoară sau mai palpitantă, autorul nu a cruțat magia din lumea mâncării și a băuturii.

Supa de dovleac sau berea de unt pot fi în continuare reproduse cumva, iar broasca de ciocolată nu este atât de greu de abandonat (este doar ciocolată vrăjită), dar (unele bucăți din) Bertie Bott’s Every-Flavour Beans rămân vise de neatins. Pentru că, deși dulceața asemănătoare jeleului este o aromă comună, imaginabilă – și deja produsă -, există și unele care sunt imposibil de reprodus. Cel puțin, până când cineva își dă seama ce gust are zahărul fantomatic…

6. Mâncare din filme: Plăcintă cu cireșe și cafea – Twin Peaks

În universul Twin Peaks, aproape nimic nu este ceea ce pare a fi. Pe lângă eterna întrebare cine a omorât-o pe Laura Palmer, David Lynch ne lasă nesiguri cu privire la multe alte personaje din poveste. Între uriași, pitici, oameni cu o singură mână și doamne cu cioturi, există un singur lucru de care putem fi siguri. Că plăcinta cu cireșe de la cafeneaua RR este atât de bună încât este un păcat și că trebuie mâncată cu cafea.

7. Mâncare din filme: Pâinea Lembas – Lord of the Rings

Se știe că hobbiții mănâncă cel puțin șase mese pe zi, dar preferabil șapte, dacă pot. Mic dejun, al doilea mic dejun, ora zece, prânz, gustare, cină și cină. Nu numai în cărți, ci și în filmele bazate pe operele lui Tolkien, apetitul bun al celor mici joacă un rol important.

Mâncatul devine adesea cauza complicațiilor, dar, uneori, împărtășirea unei mese este cea care construiește relația dintre personaje.

Cu toate acestea, nu un fel de mâncare tipic hobbit este cel mai clasic fel de mâncare din Midlands, ci pâinea elfilor, lembas. Teoretic, „o mușcătură este suficientă pentru a umple stomacul unui om matur”. Dar gustul este (din păcate) ceva ce ne putem doar imagina.

Iată o rețetă pentru Lembas:

Ingrediente / 6 porții

Pentru aluat

 • 180 g făină
 • 2 lingurițe praf de copt
 • 1 linguriță de sare
 • 170 gr unt (rece)
 • 90 g zahăr brun
 • 1 lingură de sirop de arțar
 • 1 lingură de sirop de aur
 • 0,2 L de frișcă
 • 1 coajă de lămâie (rasă)
 • 1 linguriță de extract de vanilie (sau interiorul răzuit al unei păstăi de vanilie)
 • 1 linguriță de scorțișoară
 • 1 linguriță de cardamom (măcinat, numai din semințele negre interioare)
 • 1 linguriță de apă de flori de portocal

Pentru decorare

 • 100 gr de nuci pecan (sau alte nuci, de exemplu migdale, fistic)

Pregătirea:

 1. Într-un castron, se combină făina – praful de copt, sarea, zahărul brun, cardamomul, scorțișoara, coaja de lămâie, pe scurt, ingredientele uscate.
 2. Adăugați untul în amestec și fărâmițați-l cu mâinile.
 3. Se adaugă siropul de arțar, siropul de aur L’yles, extractul de vanilie, apa de flori de portocale și smântâna. Se amestecă cu o lingură de lemn – se amestecă bine. Se bagă la frigider pentru aproximativ o jumătate de oră.
 4. Preîncălziți cuptorul la 200°C – cu 20 de grade mai mult decât în mod normal pentru un cuptor cu convecție. Tapetați o tavă cu hârtie de copt.
 5. Scoateți aluatul din frigider și rupeți din aluat aproximativ o bilă mare de caise (cam 10-12 din tot aluatul), formați o bilă în mâini – apoi puneți-o pe hârtie de copt și modelați-o într-un pătrat de 10X10 cm (poate fi puțin mai mare) cu o rolă de tort. Aluatul trebuie să aibă o grosime de aproximativ 4 mm. Se așază patru pătrate pe foaia de copt, ridicându-se ușor pe măsură ce se coace. Apoi, tăiați o mică adâncitură în diagonală în pătrate. Pe pătrățele se obțin patru triunghiuri și în mijlocul fiecăruia se pune câte o nucă pecan – dar se poate și fără – cum doriți.
 6. Puneți placa în cuptor și coaceți în cuptorul încins timp de 15 minute. Textura este ușor crocantă la exterior – moale în interior. Cu toate acestea, atunci când o scoți din cuptor, pare încă moale. Nu o lăsați să ardă – urmăriți culoarea pe măsură ce continuați. Ar trebui să fie ușor aurie.
 7. După ce sunt gata, scoateți-le la răcit și, dacă doriți – pentru a obține un pătrat perfect regulat – puteți tăia puțin marginile cu un cuțit ascuțit cu lama subțire. Această operațiune poate fi omisă.
 8. Frunzele de chihlimbar sunt folosite în poveste pentru a înveli pâinea. Astfel, îl puteți folosi ca decor atunci când îl serviți – de exemplu, îl puneți pe tavă și puneți pâinea deasupra. Doar pentru spectacol… 🙂

8. Mâncare din filme: Supă de sparanghel – The Diary of Bridget Jones (Jurnalul lui Bridget Jones)

Protagonistele feminine din filmele și serialele de televiziune de la începutul mileniului depășeau deja limitele rolurilor tradiționale de gen, dar, în general, mergeau doar până la a îndrăzni să recunoască legitimitatea femeilor singure de peste 30 de ani. Desigur, s-ar putea ca epoca Sex and the City sau Bridget Jones să fi fost doar o primă (dar de neratat) etapă pe drumul anevoios către Captain Marvel, Me too sau o protagonistă feminină în Star Wars. Fie că a fost sau nu, personajul lui Renée Zellweger l-a luat definitiv pe domnul Darcy de pe picioare cu supa ei albastră și l-a iubit pentru ceea ce era…

Dacă nu doriți o masă ca la cinema, dar nu aveți timp sau chef să gătiți, puteți face totuși un prânz rapid. Consultați cel mai recent meniu:

Quick Lunch Facebook

Coșul tău