Pizza? Pizzerie, sau masă gătită?

Pizza e considerată de mulți, ca un „dezastru alimentar„ , dar în zilele noastre, odată cu apariția a milioane de topinguri și multe tipuri de paste, consumatorul stabilește deja, dacă pentru el, este o mâncare care îngrașă, grasă, sau o masă caldă bogată în vitamine.

Pizza este în același timp și mâncare sănătoasă și mâncare nesănătoasă, totul depinde de cum este făcut. Aproape oriunde putem plasa pe scala de nutriție, deoarece totul depinde de ce punem deasupra și în aluat. Pe baza acestui fapt, poate fi o mâncare nutritivă și sănătoasă, sau un dezastru alimentar. Datorită cantității de brânză, a tipului de aluat, a umplerii marginilor și a milioanelor de topinguri, nu vorbim deja de același „familie de alimente”, deci nu este posibil să le aranjăm doar cu un marcaj.

pizza 1

Chiar și pizza sănătoasă conține o cantitate mare de sodiu din cauza sosului de roșii și a brânzei, astfel încât, cei care acordă atenție doar la aportul lor de sare, ar trebui să aleagă cu atenție mare. Mărimea și dimensiunea feliilor sunt, de asemenea, importante, și ar trebui luate în considerare. Pizza este susținută de faptul că brânza este bogată în calciu, iar licopenul din roșii oferă protecție împotriva a multor boli. Aluatul făcut din făină integrală este mai sănătoasă, decât predecesorul său tradițional, deoarece conține și cereale integrale și fibre pe care le putem digera mai încet.

Dar valoarea nutritivă din pizza este într-adevăr determinată de ceea-ce punem deasupra. Extra cantitatea de peperoni, cârnați și brânză cresc conținutul de grăsimi saturate, de sodiu și calorii, în timp ce feliile de aluat mai subțire pline de legume au un conținut mai scăzut de calorii, iar conținutul lor de grăsimi saturate este, de asemenea, mult mai scăzută.

CNN a comparat mai multe tipuri de pizza locală, să demonstreze: este o diferență uriașă între feliile de pizza oferite de producători. În primul rând este menționată o pizza vegetariană a unuia dintre principalele lanțuri internaționale de producători de pizza: aici o felie conține 240 calorii, 4 grame de grăsimi saturate și 710 miligrame de sodiu. Cunoscută ca vânător de carne, felia de pizza all-in-one – care conține peperoni, cărnați, șuncă, slănină, carne de porc, și de vită -, conțin deja 480 calorii, 10 grame de grăsimi saturate și 1,180 miligrame de sodiu.

Pizza congelată băgată în cuptorul de microunde sau coacerea ei este o soluție care economisește timp, dar și aici trebuie să fim atenți la ce ingrediente conține, și care sunt valorile lor nutriționale. Trebuie să fim atenți mai ales la cantitatea de sare pe care o conține, deorece la produsele congelate acestea conțin o cantitate mare de sare.  Când citim eticheta, nu numai la cantitatea de sare trebuie să fim atenți, ci și la ce grăsimi se pune în pizza congelată. Ca și la pizza „proaspătă„, și la acestea există produse mai sănătoase, care nu conțin gluten, sau lactate.

Îndrăgostiții dintotdeauna de pizza: copii

Foarte puțini sunt care adoră mai mult pizza, decât copii. Recent a fost realizat un studiu privind obiceiurile de consum de pizza, la copii și adolescenți. Tot aici, au fost întrebați copii americani, dar rezultatele ne pot fi familiare și nouă: din cauza consumului de pizza copii introduc mai multe calorii în organism, decât, dacă ar mânca altă mâncare gătită, pe lângă aportul crescut de sare și grăsimi saturate. Studiul arată că, copii care mănâncă felii de pizza din fast-food s-au îngrășat cel mai mult.

pizza 2

Pe de altă parte, situația din cantina școlară este mult mai bună, decât ne-am fi așteptat. Pizza servită este mult mai sănătoasă, cu siguranță pentru că bucătăriile trebuie să respecte regulile, normele școlare, ceea ce înseamnă că feliile de pizza nu pot fi mai groase, mai „cărnoasă„, mai cu brânză, cu mai multe calorii, decât celelate mâncăruri.

Cu cât este mai colorată, cu atât este și mai sănătoasă

Dacă cineva pregătește pizza acasă, merită să folosească ingrediente mai sănătoase, făină integrală, mozarella cu conținut scăzut de grăsimi, brânză Trappist, iar sosul de roșii și sarea nu ar trebui să fie exagerate. La ceea-ce punem deasupra pot domina culorile, deoarece cât mai multă culoare, înseamnă pizza cât mai sănătoasă. 

Mâncați diversificat!

Naturalmente cel mai bine e, dacă mâncați mâncare gătită diversificată, legume, fructe, și dacă vă mișcați și aveți grijă și de introducerea destulă de lichide.

pizza 3

Pentru mâncăruri diversificate alegeți meniul bucătăriei Quick Lunch! Consultați meniul nostru actual.

Coșul tău