Vegetarian? Mai sănătos fără carne?

Cunoașteți bancul, în care se spune că cuvântul „vegetarian„ este de fapt un cuvânt nativ american antic. Înseamnă: „vânător slab„. Dar era oare doar chestiune de noroc că oamenii când ajungeau la alimente de origine animală? În plus, căutăm răspunsul nu numai la întrebarea efectelor fiziologice ale unei diete care se bazează în mare parte pe ingrediente vegetale, ci ne uităm și la diferite varietăți ale acesteia.

Originea vegetarianismului

Populațiile antice, vânători-culegători, prin definiție, nu aveau neapărat acces în mod regulat la carne. Oare cum au evoluat rolul alimentației de bază în societățile civilizate, a cărui cucerire se întinde pe continente, culturi și milenii, până în prezent?

Interesant este că vegetarianismul este în strânsă corelație cu religiile. Egiptenii care trăiau înaintea erei noastre în anul 3200 s-au ținut la o dietă fără carne din cauza karmei. Iar hinduismul și budismul au jucat un rol important în răspândirea sa în Asia.

Mai târziu în Europa creștinismul a proclamat superioritatea oamenilor asupra animalelor. În perioda aceasta, vegetarienii erau deseori denumiți fanatici devianți.

În timpul Renașterii carnea era un lux scump, pe care numai cei mai bogați și-l permitau. În această perioadă au început mai întâi să se întoarcă la principiile lui Pitagora, care deja în jurul anului 580, afirma că animalele ar trebui tratate în cel mai uman mod posibil.

Iluminismul secolului al XVIII-lea vede din nou rasa umană drept conducătorul animalelor.

Termenul vegetarian a fost inventat de British Vegetarian Society la mijlocul anilor 1800. Originea cuvântului este din latină, referindu-se la sursa vieții.

Prima oară în secolul al 19-lea au început să justifice vegetarianismul din unele pasaje de texte din Scriptură. Având în vedere că aceștia au fost adesea alungați, au luat ființă și mișcări religioase europene care se bazau deja pe lipsa de carne din meniu. La sfârșitul anilor 1800, de exemplu, în Londra, restaurantele fără carne ca materie primă, care furnizau alimente nutritive ieftine, erau deosebit de populare.

Vegetarian

Deși după cel de-al doilea Război Mondial constrângerea i-a determinat pe oameni să se lipsească de carne, în anii 1950 și 1960, atrocitățile creșterii și procesării animalelor au devenit din ce în ce mai publice, aducând în prim plan aspectele etice ale bunăstării animalelor. Din anii 1980 și 1990, pe lângă considerațiile etice, a fost subliniat și rolul ecologic al dietei vegetale.

Dar cine este de fapt adevăratul vegan?

Există mai multe tipuri și forme diferite de vegetarianism. Reprezentanții unei anumite tendințe se luptă între ei, încercând să decidă care este vegetarianismul „real”.

Unii se las nu numai de carne, ci și de produse de lactate și/sau ouă, și chiar de miere și legume rădăcinoase. În schimb există și cei care tratează mai permisiv conceptul de mese pe bază de alimente de plante. Semi-vegetarienii, cunoscuți și sub numele de flexitarieni, mănâncă pește (motivul fiind că peștele este un animal acvatic cu sânge rece), arici de mare, sau chiar carne de pui.

2

Unul dintre cele mai severe modele ale veganismului este în care se bazează doar pe mâncare din plante. Cei care își pun votul la acest model se luptă de fapt împotriva exploatării animalelor și lângă tratamentul lor uman. Totodată nu sunt considerate neglijabile, nici efectele benefice ale unui stil de viață vegan asupra mediului și sănătății. Nu întâmplător am numit acest lucru un mod de viață; acesta se datorează acelui fapt, că veganii adevărați nu numai că se lasă de produsele care necesită animalele să sufere, dar se și asigură, de asemenea, că nu iau parte la exploatarea animalelor (de exemplu, produse cosmetice și de îmbrăcăminte care au la bază experimente pe animale).

Pentru cei care au ales din motive etice o nutriție predominant pe bază de plante, dar, din când în când mai și înșală, poate fi drumul cel din mijloc de aur uciderea și procesarea umană a animalelor domestice.

Și ce va fi cu proteinele?

Indiferent de tipul de viață fără carne pe care îl alegem, una dintre cele mai frecvente întrebări legate de fenomen va fi pe aportul adecvat de proteine în organism. În mintea majorității oamenilor, idea proteinei se regăsește ca o magie, pe care nu putem să le găsim decât în alimentația de origine alimentară. Cu toate acestea, acesta nu este cazul. Consumătorii de produse lactate și ouă se simt adesea mai siguri în această zonă, dar nici cei care mănâncă numai plante nu ar trebui să fie dezamăgiți, deoarece există legume și fructe care au un conținut de proteine mai mare decât carnea. 

Există în total de 22 de aminoacizi (proteinați) care sunt vitali pentru oameni. Proteinele animale sunt proteine complexe care conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, care sunt esențiali pentru corpul nostru, și pot fi obținute doar prin alimente. Acestea nu se regăsesc în toate plantele simultan, dar putem ajuta cu ușurință în acest sens prin metoda de completare a proteinelor.

Efectele fiziologice ale unei nutriții pe bază de plante

Nutrițiile vegetale conțin, în general, niveluri mai ridicate de fibre alimentare, magneziu, acid folic, vitaminele C și E, fier și antioxidanți.

În principiu, există două stereotipuri complet contradictorii despre vegetarieni. Unul spune că oricine trăiește cu o nutriție pe bază de plante este cu siguranță foarte sănătos, deoarece acordă o atenție considerabilă la ceea-ce introduce în organul său. Cu toate acestea, credincioșii de raționament din cealaltă parte sunt convinși că persoanele care nu folosesc carne ca alimentație sunt slabe, luptându-se cu boli de carență, și sunt departe de a fi sănătoase.

Care este adevărul?

Cu siguranță, o mică conștientizare nu e de prisos niciodată. Chiar dacă nu calculăm cu exactitate câte calorii sunt în ceea-ce consumăm, este bine de știut ce legume/fructe au substanțele nutritive utile, și care dintre ele merită să consumăm mai mult. Completat cu puțină atenție, ouă și produse lactate, este aproape imposibil, ca cineva să producă o boală carențială pur și simplu din cauza nutriției sale. Mai mult, să nu uităm, că corpul carnivor care trăiește cu multă hrană artificială, nu este neapărat bogat în vitamine și grăsimi sănătoase.

Vegetarian

Cele mai hrănitoare legume sunt: varză de Bruxelles, ceapă, cartofi dulci, spanac, roșii, varză ondulată, ciuperci, mazăre, ardei gras, broccoli, sfeclă, usturoi, sparanghel, conopidă, castraveți, țelină, morcovi, acelea.

Unele studii și medici recomandă alimente fabricate din ingrediente vegetale pentru a îmbunătăți sănătatea, care au efecte benefice în ceea-ce privește rentabilitatea și eficiența. Acestea se concentrează pe ingrediente sănătoase și pe bază de plante, în loc să consume carne, ouă, produse lactate, alimente rafinate și procesate. O astfel de nutriție nu este un factor de risc ridicat, dar poate fi eficientă împotriva unor boli, precum hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, diabetul sau tulburările circulatorii. Mai mult, poate prelungi viața persoanelor cu boli cronice și cardiopatie ischemică. În plus, putem obține rezultate spectaculoase în reducerea supraponderalității. 

Pe lângă faptul că vă bucurați de aromele delicioase de plante, fiți puțin conștienți și asigurați-vă că aveți suficiente vitamine B12 și D, fier și zinc în corpul Dumneavoastră.

Când carnea este inamicul nostru

S-ar putea să nu dăm crez, dar alergiile la carne sunt mult mai frecvente decât se credea în trecut. Se poate dezvolta oricând în viața noastră, și poate fi afectată de unul sau chiar de mai multe tipuri de carne. Putem deveni alergici atunci când corpul identifică carnea ca o substanță dăunătoare, și data viitoare când mâncăm carne sistemul imunitar începe să producă anticorpi,  care contracarează carnea identificată ca alergen.

Înțepăturile unei specii de căpușe, numită stea singuratică, poate provoca o alergie la carnea roșie. Acești sugeți de sânge se găzduiesc în nord-estul Statelor Unite.

Alergia poate apărea cu simptome interesante. Pacientul poate strănuta, apare respirația șuierătoare, durerile de cap, sau erupții cutanate. Mai mult, este posibil să aveți un șoc anafilactic, dar un factor agravant poate fi, în comparație cu alte alergii, că aceste simptome pot apărea până la 3-6 ore după consumarea unei mese, care conține carne.

Împotriva bolilor cu alcalinizare

Esența unei nutriție alcalinizante, înseamnă pe scurt, că alimentele care formează acid, sunt înlocuite cu ingrediente alcalinizante pentru a îmbunătăți sănătatea. Susținătorii acestei teorii spun că, cu această nutriție chiar putem lupta împortiva bolilor grave, cum ar fi și cancerul (deși acest lucru nu a fost âncă dovedit).

3

Odată cu apariția agriculturii, și mai apoi a industrializării, nutriția oamenilor s-a schimbat din ce în ce mai mult. Consumăm din ce în ce mai puțin magneziu, potasiu și fibre, în timp ce introducem semnificativ mai multe grăsimi săturate, sodiu și clorură în corpul nostru. Și acest lucru poate duce cu ușurință la acidificare.

Potrivit unor cercetători, o nutriție alcalinizată poate ajuta la menținerea integrității osoase și musculare, poate promova producția și funcționarea corectă a hormonilor de creștere, și poate avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra problemelor de talie și chimioterapie.

De ce depinde valoarea pH a corpului?

Ce se numește de fapt starea acidă sau alcalină a corpului uman? Valorile sunt după cum urmează: pH acid: 6,9; pH neutru: 7,0; pH alcalin: 7,1-14,0.

Procesele metabolice care au loc în corp, în timpul cărora alimentele ingerate sunt transformate în energie, putem vedea ca pe un foc. În ambele fenomene, mulțumită unei reacții chimice are ca rezultat o materie solidă. Arderea, procesarea acestei materii produce cenușă și zgură, iar corpul uman produce deșeuri metabolice și zgură. Acest material poate fi alcalin, neutru sau acid. Înseamnă că anumite alimente pot face stomacul și celulele mai acide sau alcaline. Este important de știut, că nu putem schimba pH-ul sângelui prin dietă. 

Un organism acid este mult mai susceptibil la boli, decât unul alcalin, care are o funcție mai protectoare. Alimentele bogate în proteine, fosfați și sulf, produc alimente acide, în timp de alimentele bogate în calciu, magneziu și potasiu produc deșeuri metabolice alcaline.

Alimente acide sunt: carne, pește, produse lactate, ouă, cereale, alcool. Alimente cu pH neutru sunt: grăsimi naturale, amidon, zahăruri. Alimentele alcaline sunt: fructe, crustacee, leguminoase, legume.

Low-carb, low-fat

Oricât de sănătos ar fi nutriția vegetariană, o putem exagera cu ușurință, dacă credem că fiecare mâncare făcută din plante este benefică pentru organismul nostru. Este de reținut, că o legumă sau o brânză prăjită poate conține încă multe grăsimi. Cu toate acestea, să nu uităm nici de pericolele unei diete cu conținut scăzut de grăsimi, deoarece conținutul scăzut de grăsimi al oricărui aliment poate fi în continuare abundent cu multe multe carbohidrați nesănătoși.

Hai să detoxifiem!

Momentul cel mai bun al tratamentelor de curățare al corpului, cunoscute și sub denumirea de diete de detoxifiere, este primăvara, când, pe lângă serviciile de menaj din jurul casei, mulți consideră că este timpul să se curețe și corpurile lor. În acest caz, de fapt, obiectivul este eliminarea toxinelor nedorite din organism cât mai eficient posibil. Tratamentele de curățare pot ajuta la dureri de cap, balonări, dureri articulare și oboseală, dar pot chiar ajuta la vindecarea  depresiei.

Putem alege dintre diete de diferite durate și compoziții, dar, în general, putem vorbi despre o dietă strictă, bazată pe legume și fructe crude, sucuri presate din acestea sau apă, care pot fi ajustate cu diferite plante medicinale, sau alte suplimente alimentare. Adepții tratamentelor de curățare se simt mai energici după o detoxifiere, se pot concentra mai bine. Acest lucru se poate datora și faptului, că această dietă omite alimentele procesate și zahărurile, astfel încât acestea aduc nutrenți mult mai utili în corpul lor.

Faceți clic aici pentru a calcula cât de multe vitamine și minerale are nevoie corpul Dumneavoastră pe baza stilului de viață pe care trăiți.

Mulți oameni nu numai că încearcă să scape de toxine schimbându-și dieta, dar iau și alte măsuri, adesea mai drastice, pentru cauză. Exemplele includ și irigarea cavităților nazale, curățarea intestinelor, detoxifierea prin tălpi (fie cu un plasture, fie cu o baie). Aici poate fi inclusă și detoxifierea cu oxigen, a cărui esență este introducerea oxigenului concentrat de 85-95% în organism, prin respirație.

5

Metodele de curățare cele mai des utilizate:

 • Post de 1-3 zile.
 • Consumul de sucuri de legume și fructe proaspăt stoarse, smoothie-uri, apă și ceaiuri.
 • Consumul de băuturi specifice, de exemplu apă sărată sau cu lămâie.
 • Evitarea alimentelor alergenice contaminate cu metale grele.
 • Consumul de suplimente alimentare și ierburi.
 • Utilizarea laxativelor, demachiantului intestinal, clismelor.
 • Antrenament regulat.
 • Abandon complet de alcooli, cafea, țigări și zahăr rafinat.

IMPORTANT! Indiferent de tartamentul de curățare pe care îl începeți, este recomandat înmtotdeauna consultarea prealabilă cu medicul sau dieteticianul!

Consumul de alcool

Niciodată să nu uităm de aportul adecvat de lichide. Pentru a face acest lucru, trebuie să bem zilnic cel puțin 2-3 litri de apă și ceai. În plus, dacă obiectivul nostru este scăderea greutății, putem consuma și băuturi speciale pentru arderea grăsimilor.

Vegetarianism în jurul Pământului

După valul vegetarian din anii 90, veganismul câștigă din ce în ce mai mare teren în zilele noastre. De exemplu, în Statele Unite, numărul veganilor autoproclamați a crecut cu 600% în ultimii trei ani. Dar nu numai în America a fost depășită de „tendința de mânca plante„, dar se răspândește în întreaga lume.

Israel, Australia, Canada, Austria și Noua Zeelandă au devenit paradisuri în acest sens. Mai mult, putem lista și Portugalia aici, unde au devenit cu 400% mai mulți vegetarieni în ultimul deceniu. Privind Asia, India a avut întotdeauna o tradiție puternică în nutriția pe bază de plante, dar astăzi există o cerere tot mai mare pentru aceasta și în China.

Vegetarieni și vegani de renume:

 • Albert Einstein, fizician teoretic vegetarian
 • Benedict Cumberbatch, actor vegan
 • Claudia Schiffer, model vegetarian
 • Ellen De Generes, umorist vegan, actriță
 • Myke Tyson, boxer categoria grea vegan
 • Natalie Portman, actriță vegan

Mănâncă curcubeul!

Vegetarian

În general, prin urmare, o dietă sau un stil de viață fără carne poate fi, de asemenea, sănătos. Mai ales atunci, când acordăm o energie suplimentară și atenție pentru a obține toate vitaminele și mineralele potrivite în corpul nostru cu o dietă variată. Nimic nu este mai potrivit pentru aceasta, decât plantele care se revarsă în fiecare culoare a curcubeului. Și așa, cum se spune, mâncăm sănătos, dacă mâncăm din culorile curcubeului.

(Sursa articolului: gastroyal.hu)

Coșul tău