A venit toamna, a sosit vremea recoltei, iar struguri nu sunt doar ingredientul de bază al vinului, ci și un ingredient important în multe feluri de mâncare și un fruct definitoriu pentru atmosfera de toamnă. În întreaga lume, strugurii și vinul sunt subiectul unei tapiserii colorate de cântece, povești, folclor și superstiții. Și mâncăruri tradiționale, făcute cu struguri și din struguri, pe care le puteți pregăti acasă pentru a trăi atmosfera de la culesul de struguri.
Există o lungă istorie a culesului de struguri
Culesul de struguri, așa cum se numește, este în esență o muncă anevoioasă. De obicei, se desfășoară de dimineața devreme până seara târziu, iar distracția începe după apusul soarelui:
culegătorii se grăbesc să se întoarcă acasă, se spală, se schimbă repede și se întorc în podgorie la asfințit, unde mesele lungi sunt așezate pentru ei. Pe vremuri, aproape că nu exista o petrecere fără o tocană de oaie sau gulaș de vită pe masă. Și, bineînțeles, vin la nesfârșit. Este o sărbătoare mare și importantă și, din fericire, și-a păstrat acest caracter vesel până în zilele noastre. Bineînțeles, pe masă se află și alte delicatese, unele dintre ele pe bază de vin sau struguri. Am selectat câteva rețete!
Mâncare din vin: jeleu de vin roșu
Ingrediente: 6 foi de gelatină 4 dl de vin roșu 1 portocală 2 linguri de zahăr
Pregătirea:
Gelatina se înmoaie în apă rece și se dizolvă într-o cratiță mică, la foc mic, după 5-10 minute. Se amestecă gelatina dizolvată cu vinul roșu zaharat.
Clătiți portocalele în apă fierbinte, dați coaja pe răzătoarea fină, stoarceți-le și adăugați sucul în vin. Se amestecă jumătate din sucul de portocale și zahărul cu vinul, se toarnă în pahare mici de vin roșu și se lasă la frigider până se întărește. Se servește decorat cu restul de coajă de portocală.
Darul indirect al strugurilor: ciorba de cârnați
Ingrediente: 300 gr de cârnați, 100 ml de vin rosu sec, 200 gr de morcovi, 150 gr de patrunjel, 150 gr țelină,150 gr gulii, 1 buc ceapă roșie, sare, piper, 4 buc ouă, ulei, 100 gr ciuperci
Pregătirea:
Se curăță și se taie legumele. Se toacă mărunt ceapa, se călește în puțin ulei până devine translucidă, se adaugă ciupercile tăiate felii, se prăjește și apoi se adaugă legumele.
Adăugați vinul și apa, adăugați cârnații tăiați în sferturi și fierbeți la foc mic până se înmoaie. Când cârnații sunt fragezi, se scoate o jumătate de litru de zeamă, se aduce la fierbere într-o cratiță, se adaugă 4 ouă, unul câte unul, în supa clocotită, lăsând gălbenușurile intacte. Când începe să se întărească, se servește fierbinte.
Varză cu vin
Ingrediente:1 kg pulpă de porc, 1 bucată mare de varză, 2 bucăți ceapă roșie, 700-800 ml de must sau vin, 300 gr struguri, mărar, smântână, ulei
Pregătirea:
Se prăjește ceapa tăiată cubulețe în puțin ulei până devine translucidă, apoi se adaugă carnea, tăiată în fâșii subțiri. Se condimentează cu sare și piper și, când s-au rumenit, se stropesc cu muștar. Când mustul s-a evaporat, se adaugă varza tăiată felii subțiri, restul de must și se continuă fierberea, acoperit. Când este aproape gata, se adaugă strugurii, tăiați în două și fără sâmburi.
Delicatese cu struguri: strudel de struguri
Ingrediente: 100 gr nuci, 500 gr struguri, 2 buc mere, 12 linguri zeamă de lămâie, 100 gr biscuiți, 100 gr zahăr ,1 linguriță scorțișoară, foi de strudel
Pregătirea:
Se curăță merele de coajă și se dau pe răzătoare și se amestecă cu celelalte ingrediente. Puneți umplutura pe lungime pe foile de strudel, apoi înfășurați-le și coaceți-le (la 180°C timp de aproximativ 15 minute) la fel ca orice alt strudel.
Nu ai timp să gătești?
Nu doar mâncarea cu struguri și vin necesită energie și timp pentru a fi pregătită, ci și prânzul gătit în fiecare zi. Dacă nu aveți timp sau posibilitatea, vă recomandăm bucătăria Quick Lunch – unde veți găsi rareori aceste arome, dar cu siguranță veți găsi felul dumneavoastră preferat! Consultați selecția noastră făcând clic pe butoanele de mai jos.