Știați că vinetele sunt de fapt fructe? Și câte vitamine crezi că are? Deși este practic un fruct de vară, este disponibil în orice perioadă a anului, astfel încât poate fi un ingredient de bază delicios în mâncărurile de iarnă. Să aflăm mai multe despre vinete!
Istoria vinetelor
Asia de sud-est a fost probabil leagănul vinetelor, deoarece în această regiune se găsesc cele mai multe soiuri de fructe. Deși, din punct de vedere taxonomic, vinetele sunt clasificate ca fructe, ca și roșiile, adevăratul lor loc este printre legume.
Vinetele au fost populare în toată Asia încă din secolul al III-lea î.Hr., devenind un aliment de bază popular în bucătăria indiană, și au fost, de asemenea, populare în Japonia, unde sunt încă considerate una dintre cele mai importante cinci legume. În China, vinetele erau cultivate în grădinile de bucătărie încă din secolul al V-lea î.Hr., iar coreenii le-au îndrăgit. Pe măsură ce vinetele au început să fie cultivate în tot mai multe locuri, s-au schimbat și au evoluat, iar fructul mic și ovoidal de la început s-a transformat treptat. Arabii au făcut cunoștință cu această plantă asiatică în secolul al VII-lea, iar un secol mai târziu, datorită lor, vinetele au apărut în Europa, mai precis în Spania, prima referință scrisă fiind un calendar din Cordoba, care conține sfaturi despre cum să plantezi vinete.
Consumul de vinete
Vinetele pe care le cunoaștem astăzi au o mare varietate de culori și forme. Cea mai cunoscută este cea cu coaja neagră-violetă, dar există și vinete cu coaja verde pal, galbenă sau roșiatică. Lumea vinetelor este, de asemenea, foarte variată în ceea ce privește forma, variind de la ovale mici la cele alungite și înguste. Semințele vinetelor sunt comestibile, iar pielița nu trebuie neapărat decojită, dar tulpina verde nu este comestibilă.
Există multe moduri de a folosi vinetele. Arabii, care au introdus vinetele în Europa, credeau că ar trebui să te căsătorești doar cu o fată care poate pregăti vinetele în cel puțin 100 de feluri diferite. Potrivit unei anecdote orientale despre vinete și mâncăruri din vinete, noua soție a unui imam a pregătit vinetele atât de minunat încât imamul a fost copleșit de gustul minunat al mâncării și a leșinat. De atunci, Imam bayildi, sau Imam Ayul, a fost un fel de mâncare populară arabă, numele unui fel de mâncare de vinete umplute.
Atunci când cumpărați vinete, asigurați-vă întotdeauna că cumpărați numai vinete sănătoase, cu coaja lucioasă, cu tulpini verzi, care nu reacționează la presiune. Cele care au deja o strălucire opalescentă, pielea pătată, cu pete sau riduri, sau care sunt ușor de presat, trebuie lăsate pe rafturi. Pielea vinetelor poate fi mai subțire sau mai groasă. Învelișul mai subțire este, de obicei, ușor mai dulce.
Vinetele se strică ușor, așa că, cumpărați doar vinete care vor fi folosite relativ curând. Dacă reușiți să cumpărați vinete proaspete, acestea vor rezista aproximativ 5-6 zile nespălate. De asemenea, o puteți păstra în frigider, deși nu este indicat să păstrați vinetele crude la temperaturi mai mici de 10 grade pentru perioade lungi de timp. Dacă din greșeală cumpărați vinete necoapte, lăsați-le să se coacă la temperatura camerei, deoarece vinetele necoapte nu numai că au un gust neplăcut, dar sunt și otrăvitoare. Datorită compusului solanină pe care îl conține, vinetele care sunt încă verzi sunt otrăvitoare. Compusul face parte din sistemul natural de apărare al plantei, iar consumul acestuia provoacă probleme nervoase și digestive. Același compus se găsește și în roșiile necoapte.
Vinetele fierte se pot păstra în frigider, într-un recipient bine închis, timp de 2-3 zile, iar dacă sunt congelate se pot păstra până la jumătate de an.
Sunt vinetele sănătoase? Bineînțeles că da!
Vinetele conțin potasiu, acid folic, cupru, mangan, niacină, magneziu, vitaminele B3, B6, C și K și cantități mari de fibre. Conține, de asemenea, antioxidanți foarte importanți, cum ar fi nasunin, care se găsește în coaja de culoare albastru-violet a vinetelor și care acționează pentru a proteja celulele și ajută la combaterea celulelor canceroase.
Utilizarea vinetelor
Folosiți întotdeauna un cuțit din oțel inoxidabil pentru a tăia vinetele pentru a evita înnegrirea suprafeței de tăiere. În multe locuri, vinetele sunt încă sărate și lăsate să stea înainte de a fi folosite pentru a elimina excesul de apă și orice amărăciune percepută, dar acest lucru nu mai este necesar pentru soiurile actuale.
Vinetele pot fi gătite la aburi, la cuptor, fierte sau la grătar, dar nu trebuie consumate crude. Poate fi folosit în creme, salate și mâncăruri principale. Poate cel mai popular dintre toate antreurile este salata de vinete, din care există multe variante. Printre antreuri, salata turcească de vinete cu iaurt este foarte cunoscută, dar există și o varietate de salate de vinete populare în bucătăriile mediteraneene.
Rețetă: muszaka (mâncare grecească cu vinete)
Ingrediente:
- 1 kg de vinete
- sare
- 50 ml ulei de măsline
- 2 bucăți roșii
- 2 linguri de pastă de roșii
- piper alb
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată
- 1 linguriță de condimente măcinate
- 3 linguri pătrunjel verde
- nucșoară măcinată
- 2 căpățâni de ceapă
- 500 gr carne tocată de vită
- 50 ml vin alb sec
- 3 linguri pesmet
- Unt 4 linguri
- Făină 2 linguri
- lapte 300 ml
- 100 gr parmezan ras
Pregătire
- Se taie vinetele în felii. Se condimentează cu sare, se lasă să stea, apoi se strecoară și se prăjesc în 2 linguri de ulei. Se curăță și se taie roșiile. Se prăjește ceapa tocată în uleiul rămas și se prăjește împreună cu carnea timp de 5 minute.
- Se adaugă apoi roșiile, condimentele și pastă de roșii, apoi se adaugă vinul. După ce ajung la fierbere, se lasă să fiarbă la foc mic, sub capac, timp de aproximativ 15 minute, apoi se așază vinetele într-un vas termorezistent.
- Se prăjește făina în unt, se adaugă laptele și se fierbe timp de aproximativ 2 minute, apoi se adaugă parmezanul. Se condimentează cu sare, piper și un vârf de cuțit de nucșoară măcinată și se toarnă peste vinete. Se presară cu pesmet și se coace la 170°C timp de aproximativ 30 de minute.
Rețetă: salată de vinete cu iaurt
Ingrediente
- 3 vinete
- 3 căței de usturoi
- 0,5 litri de iaurt
- sare
- ulei
- 0,5 litri de smântână
Pregătirea:
Se spală vinetele, se taie în cuburi de 2×2 cm (decojite) și se prăjesc în ulei încins. Scurgeți și stoarceți uleiul cu un prosop de hârtie. Când se răcește, se îmbracă cu iaurt aromat cu usturoi pisat și se bagă la frigider. Se poate stropi și cu suc de lămâie proaspăt stors, este delicioasă și așa. Ca salată, este, de asemenea, foarte gustoasă cu carne la grătar, legume la grătar, frigărui de legume.
Vinete în bucătăria Quick Lunch
Veți găsi și aici mâncăruri pe bază de vinete, nu doar în mesele noastre de zi cu zi, ci și în cele de weekend. Pentru aceasta din urmă, faceți clic aici, iar dacă sunteți interesat de ofertele noastre din timpul săptămânii, veți găsi cu siguranță un fel de mâncare care vă place făcând clic pe unul dintre butoanele de mai jos!