Ultima dată când ne-am dus cititorii noștri într-un tur al lumii cartofilor, unul dintre comentariile noastre potrivit căruia cartoful dulce nu sunt înrudiți cu cartofii a fost primit cu mare interes. Așa că ne-am gândit că, cartofii dulci merită un articol separat.
Așa cum am descris deja, cartofii dulci nu sunt cu adevărat cartofi și, în funcție de soi, pot avea gust de castane sau dovleci. Poate fi cumpărat în supermarketurile mari, inclusiv în magazinele de legume specializate, deși nu este una dintre cele mai ieftine legume.
Cartofi dulci, batata, kumara
Aparține genului Sulaceae. În spaniolă batáta, în jurul Mexicului camote, în Polinezia, în Oceania kumara. Preferă climatele tropicale și, prin urmare, nu este cultivat pe scară largă în Europa. O legumă de origine central-americană, este consumată pe scară largă din Japonia până în Uganda, din Coreea până în Noua Zeelandă. Cel mai mare producător este, bineînțeles, China.
Cartoful dulce este o rădăcină!
Deși se aseamănă cu un cartof mai alungit, prima diferență importantă este că un cartof este un tubercul, în timp ce cartoful dulce este rădăcina în sine. Unul dintre cele două soiuri principale are o pulpă deschisă și o coajă purpurie, iar gustul este asemănător cu cel al castanelor. Celălalt soi are pulpa portocalie și coaja gălbuie și are un gust mai degrabă de dovleac. Este recomandabil să le cumpărați pe cele de mărime medie, cele mai mari pot fi uneori lemnoase. Preferă un loc uscat și răcoros, dar nu-l puneți în frigider, deoarece va deveni amar. După decojire, se pune în apă.
Mâncăruri de cartofi dulci
Puteți să-l gătiți, să-l coaceți, să-l amestecați cu legume prăjite, să faceți prăjituri și dulciuri. De asemenea, poate fi prăjită la cuptor cu dovleac sau sfeclă roșie pentru o aromă picantă. Se potrivește bine cu scorțișoară, lămâie, ghimbir și nucă de cocos. Henric al VIII-lea a fost un mare fan al plăcintelor cu cartofi dulci, despre care se spune că ar fi avut un efect pozitiv asupra virilității sale.
Nutritivă și sănătoasă
Bogat în carbohidrați, proteine, vitaminele A, B, C, dar cu un indice glicemic scăzut. Este foarte sănătos și bogat în betacaroten și proteine. Conținutul energetic este de 117 calorii la 100 de grame. De asemenea, se crede că are proprietăți anticancerigene, iar antioxidanții săi ajută la menținerea tinereții.
În America, este un aliment național, mai ales în sud și mai ales toamna, în preajma Zilei Recunoștinței, de exemplu cu șuncă și curcan. În Kentucky, feliile de cartofi dulci coapte se mănâncă pe pâine prăjită cu șuncă.
Este consumat și la micul dejun în Republica Dominicană. În China și Japonia, cartofii dulci prăjiți sunt vânduți pe stradă. În Asia de Sud-Est se consumă, de asemenea, frunzele și lăstarii. Făina sa este folosită la coacerea pâinii și la fabricarea alcoolului.
Rețetă: supă de dovleac cu cartofi dulci
Ingrediente:
- 1 dovleac mic
- 2 cartofi dulci medii
- 4-5 morcovi
- 4-5 căței de usturoi
- sare
- piper
- scorțișoară
- frunză de dafin
- nucșoară
- ulei de măsline
- smântână acră
- snidling
Mod de preparare: Se curăță legumele, se taie în cubulețe și se prăjesc într-o tigaie cu ulei până se înmoaie. Se pun într-o cratiță mare, se adaugă apă și se aduce la fierbere. După ce a dat în clocot, se scoate, se amestecă și se pune din nou pe foc pentru încă 20 de minute. Se adaugă condimentele. Când se servește, se pune 1 lingură mare de smântână în fundul farfuriei și se pune supa fierbinte peste ea. Acoperiți supa cu arpagic tocat. De asemenea, puteți presăra cu semințe de dovleac prăjite sau cu nuci de pin.
Dacă nu ai chef să gătești altceva…
Apoi merită să verificați meniul Quick Lunch, care se schimbă zilnic. Faceți clic pe butoanele de mai jos pentru a vedea următoarele oferte săptămânale: