Cunoașteți istoria gyros-ului?

Gyros este un fast-food popular pe care aproape toată lumea îl iubește. Popularitatea sa este arătată și de faptul că nu doar vânzătorii ambulanți sau restaurantele de tip fast-food, ci și restaurantele și bucătăriile mai de lux preferă să le ofere – dacă nu sub formă de pita, la farfurie.

Gyros este atât de popular în întreaga lume încât are propria sa zi mondială – 1 septembrie. Poate că nu știați, dar numele gyros provine din cuvântul grecesc gheereezo, care înseamnă întoarce, întoarcere, inversare.

Gyros-ul se bazează, în esență, pe carne sub formă de felii subțiri. Poate fi miel, porc, carne de vită, pui, curcan. Există gyros în care sunt combinate și, în unele locuri, este disponibilă chiar și o versiune cu pește.

gyros

Se servește în mod tradițional cu roșii, ceapă, salată verde, iaurt grecesc – eventual sos tzatziki. În unele locuri, sunt disponibile și cartofi prăjiți și sos fierbinte.

De parcă nu ai fi știut: ce este un gyros?

Gyros este o mâncare tradițională grecească, deși unii consideră că nu se datorează numai acestui popor, deoarece arabii și turcii prepară feluri de mâncare similare – deși sub un nume diferit. Versiunea turcă este doner kebab, în timp ce în arabă este cunoscută sub numele de shawarma. Interesant este faptul că versiunile turcești și arabe nu sunt făcute niciodată din carne de porc, iar shawarma poate fi făcută cu fistic în loc de sos de iaurt.

Vrei să mănânci Gyros la Timișoara?

Istoria gyros

Mai multe despre istoria gyros-ului ştiim din secolul XX, toate informațiile anterioare sunt mai degrabă o legendă. Așa este de exemplu, că armatele lui Alexandru cel Mare au mâncat deja alimente similare. Se poate, de asemenea, să fie într-adevăr așa, dar bazându-se pe fapte istorice stricte, gyros-ul cunoscut astăzi nu are un trecut atât de vechi.

gyros

A sosit pentru prima dată în Grecia în anul 1922 și a fost adus „acasă” de refugiații greci și armeni de pe teritoriul Turciei de azi. Conform legendei, armenii au început să deschidă mici magazine și restaurante, unde această mâncare era una dintre specialități.

Cu toate acestea, în călătoria sa de cucerire a lumii, a fost promulgat de greci, după al doilea război mondial, mulți greci s-au mutat mai spre vest: în Europa, Statele Unite sau Australia – unde au fost deschise magazine. De atunci, nu este oraș în care să nu găsești un restaurant care să nu vândă gyros și este frecvent ca şi cantinele să le aibe în ofertă.

Comandați gyros din bucătăria Quick Lunch

Poate fi găsit din când în când în meniul nostru săptămânal, merită încercat, deoarece, pe lângă mâncărurile tradiționale, ne străduim să condimentăm și să servim toate felurile de mâncare în conformitate cu tradițiile locale.

Consultați meniul nostru și comandați-vă prânzul.

Coșul tău