Minunatul măcriș!

Măcrișul de câmp se găsește aproape peste tot. Acesta poate fi găsit pe mesele din bucătărie de la începutul primăverii, ceea ce este o veste bună, deoarece proprietățile sale de stimulare a imunității vă pot revitaliza organismul după lunile lungi de iarnă.

Să facem cunoștință cu măcrișul!

Măcrișul este o plantă erbacee perenă din familia ierburilor amare. Semințele sale sunt mici, dar își păstrează capacitatea de germinare timp de 3-4 ani. Frunzele sunt groase, în formă de săgeată, cu marginile intacte, cele inferioare lungi, iar cele superioare scurte sau fără peduncul. Partea de deasupra solului este consumată, dar partea subterană este folosită și în scopuri medicinale. Gustul său acru caracteristic se datorează conținutului de acid oxalic. Este originar din Europa, dar se găsește și în America de Nord și Asia. În Bazinul Carpatic, se găsește, de asemenea, în sălbăticie, aproape peste tot, în pajiști de munte, zone mlăștinoase, crânguri, soluri umede, perturbate și necultivate. Este bine tolerant la frig și îngheț, dar mai puțin tolerant la căldură. Preferă solurile bogate în nutrienți, acide sau inerte. Poate fi recoltat din martie până toamna târziu (perioada de vegetație), dar este mai aromat în perioada de pre-florire (martie-aprilie). Principalele diferențe între soiurile cultivate sunt rezistența la frig, precum și culoarea și mărimea frunzelor.

Măcriș

De ce este măcrișul atât de special?

Măcrișul este bogat în săruri minerale, var, acid oxalic, fosfor și fier, dar conține și flavonoide, vitamina C, antranoide și agenți de bronzare. Conținutul său de vitamina C este semnificativ.

Datorită conținutului ridicat de acid din fructe, are un efect revigorant. În unele locuri este considerată o plantă.

Măcrișul de câmp este cunoscută pentru proprietățile sale diuretice și mucolitice și, de asemenea, sporește apărarea organismului împotriva infecțiilor, ceea ce o face un excelent stimulent imunitar. În medicina populară este folosit ca un purificator al sângelui.

Cum să mănânci măcrișul?

Excelent pentru salate, supe și tocănițe. Măcrișul tocat adaugă o aromă picantă, plăcută supei acrișoare.

În multe gospodării, măcrișul de câmp se prepară cu spanac și se asezonează cu sare, piper și smântână.

Măcriș

Dacă este consumat frecvent sau în cantități mari, conținutul său de acid oxalic și bicarbonat de potasiu poate avea un efect negativ asupra organismului, astfel că se recomandă un consum moderat. Planta prelucrată are un termen de valabilitate excelent în congelator.

Fapt interesant despre măcriș

Ar trebui să începeți să o luați când lobulele au ajuns la dimensiunea maximă și s-au îngroșat. La recoltare, trebuie să se aibă grijă să nu se deterioreze frunzele tinere, deoarece acest lucru poate reduce producția ulterioară. Măcrișul recoltat pe timp răcoros și ploios are o aromă mai blândă decât măcrișul cultivat în timpul unei perioade lungi de secetă.

Rețetă: mâncare de măcriș

Ingrediente

  • 400 g măcriș
  • 400 ml lapte
  • sare după gust
  • 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • 2 linguri de făină fină

Pregătire

  1. Se ciupesc tulpinile frunzelor de măcriș și se spală bine frunzele.
  2. Se scufundă în apă clocotită cu sare timp de 1 minut, apoi se scurg, se storc de apă cu mâinile și se toacă mărunt. (Pentru a face rantașul: prăjiți 2 linguri de făină în 2 linguri de ulei până se rumenește, apoi adăugați restul de lapte rece).
Măcriș

Un prânz delicios de la Quick Lunch!

Comandați astăzi prânzul pentru săptămâna viitoare. Personalul nostru vă va livra la domiciliu sau la locul de muncă mese gătite proaspete și sănătoase. Faceți clic pe butoanele de mai jos pentru a vedea gama noastră extinsă:

Quick Lunch Facebook

Coșul tău