Salata verde, o salată sănătoasă!

Legumele numărate ca frunze verzi printre alimentele de bază (salată, cicoare, spanac, măcriș) nu reprezintă un singur grup din punct de vedere al sistematicii plantelor, ci aparțin unor familii diferite. Ceea ce au în comun este faptul că le sunt consumate partea de deasupra solului, cu frunze cărnoase, suculente. Rădăcinile salatei pătrund adânc în sol, dar acoperă o suprafață mică. Frunzele sale se suprapun strâns pentru a forma un căpăcel cu frunze exterioare cu nervuri groase, de culoare verde închis, cu textură ușor mai grosieră, în timp ce frunzele interioare sunt fragede, de culoare galben-verzuie sau galbenă. Este una dintre cele mai vechi plante de legume cultivate. Este cea mai populară dintre legumele cunoscute sub denumirea colectivă de salată. Strămoșul salatei este lăptișorul de matcă, care este o buruiană comună în zona noastră. Salata cu mai multe frunze a fost introdusă în Europa de către greci, dar aceștia au adoptat-o și de la egipteni. În afară de salată, există și alte salate care sunt mai puțin cultivate și consumate, cum ar fi salata roșie, arpagic, arpagic verde, salată cu fir de arpagic și salată cu frunze de stejar.
Acestea pot fi cultivate și consumate pe tot parcursul anului.

De ce este bună salata?

Acesta conține o cantitate semnificativă de vitamina C (40 mg la 100 de grame), precum și caroten, multe vitamine din complexul B, calciu, fosfor și fier. Aroma sa are un efect bun asupra funcției stomacale. Este recomandat în special la începutul primăverii, când rezervele de vitamine ale organismului sunt scăzute. Efectul răcoritor se datorează conținutului de acid citric din frunze. Este bine de știut că salata cultivată într-o seră sau într-un cort de seră are un conținut mai mic de vitamine decât cea cultivată în aer liber.

salată
salată

Cum se consumă?

Cel mai bine este să fie folosit în stare proaspătă, deoarece se deteriorează rapid atunci când este cules. Salata verde se consumă în principal crudă. Este natural în sandvișuri, excelent în fripturi și, de exemplu, în găluștele de ouă cu oțet. Rareori este transformat în supă, dar este mai des folosit ca o tocană, asemănătoare cu spanacul, cu usturoi. Gurmanzii nu folosesc un cuțit pentru a tăia salata, ci o rup în bucăți mici cu mâna.

Consumul său este destul de sezonier, fiind cel mai popular primăvara și la începutul verii, din martie până în iunie, cu un maxim în luna mai. Cu toate acestea, acum se găsește pe piață aproape tot timpul anului.

salată

Sfaturi

Puteți mirosi tulpina albă a salatei pentru a-i deduce gustul: un miros amar sau dulceag indică un gust amar sau dulce. Specimenele cu frunze dure și verzi deschise sunt adesea fără gust.

Poate fi depozitat doar pentru perioade scurte de timp.

Merită să știi că le poți păstra chiar și pentru iarnă: căpățânile de salată spălate cu grijă, curățate și proaspăt culese se scurg, se pun în borcane și se umplu cu oțet și apă sărată cât să le acopere. Se poate adăuga puțin acid benzoic de sodiu, se leagă bine și se pune la aburi până când apa din borcane începe să se formeze.

Salată în oțet – rețetă

Ingrediente

  • 1 căpățână medie de salată verde
  • 750 ml de apă
  • 5 linguri de oțet (10% )
  • 4 linguri de zahăr
  • 1 linguriță de sare

Pregătire

  1. Se înmoaie frunzele de salată în apă timp de 10 minute.
  2. Se amestecă condimentele în aproximativ 3/4 l de apă.
  3. Salata se spală în apă , se scurge, se rupe în bucăți mari și se adaugă în salatieră.
  4. Se lasă să stea timp de 1/2 oră.

Nici măcar nu ai chef să pregătești o salată?

Nici o problemă! Qucik Lunch oferă o soluție dacă nu aveți timp sau chef să gătiți acasă în fiecare zi. Alegeți mesele care vă plac făcând clic pe unul dintre butoanele de mai jos – și le vom livra la domiciliu sau la locul de muncă.

Quick Lunch Facebook


Coșul tău