Ce fel de dietă să alegem? Partea 2: Diete low-fat

Există mai multe grupuri diferite de diete. Acum vom oferi doar o imagine de ansamblu asupra fiecărei diete, folosind triplul magic de austeritate bazat pe metode cu conținut limitat de carbohidrați, grăsimi sau cu conținut scăzut de calorii – ca orientare. Cele mai populare diete se bazează pe o combinație a acestora. Vorbim și despre cel mai cunoscut reprezentant al dietelor bazate pe separarea grupelor alimentare, dieta de seaparare de 90 de zile, și apoi, pe scurt, despre stilul de viață prin metodele nutritive.

Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați au fost deja menționate în secțiunea anterioară, dacă nu le-ați citit încă, faceți click aici.

Diete low-fat

Putem vorbi despre o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, dacă grăsimile oferă mai puțin de 30% din aportul caloric total. Metoda a pornit în Statele Unite în urmă cu 3-4 decenii ca o campanie la nivel național de reducere a consumului de grăsimi. Scopul de fapt a fost reducerea nivelului de colesterol prin reducerea aportului de grăsimi animale pentru a preveni infarctul. Au existat de fapt și rezultate în acest domeniu, cu toate acestea, oamenii au consumat mai mulți carbohidrați în loc de grăsimi, rezultând o creștere semnificativă a ratei obezității în rândul americanilor de la 17 la 30 la sută între anii 1970 și 2000.

În același timp, reputația grăsimilor a crescut brusc în ultimii ani, ca urmare a succesului dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați/cu conținut ridicat de grăsimi și a cercetării eficacității și efectelor fiziologice ale dietelor cu conținut scăzut de grăsimi. Cu toate acestea, ca una dintre metodele clasice de dietă, tendința cu conținut scăzut de grăsimi este de asemenea neîntreruptă. Piatra de temelie a acestei metode este că alimentele grase au un conținut caloric mult mai mare decât omologii săi cu conținut scăzut de grăsimi – descompunerea grăsimilor eliberează mai mult de două ori mai multă energie decât zahărul ars – astfel încât, consumul lor trebuie redusă pentru a pierde eficient din greutate.

Ce fel de dietă să alegem? Partea 2: Diete low-fat

Nu vom găsi o dietă modernă bazată exclusiv pe restricționarea grăsimilor, de obicei merge mână în mână cu numărarea caloriilor și prioritizarea carbohidraților absorbiți lent, deoarece, dacă nu este grăsime, atunci carbohidrații oferă combustibilul trupului nostru, dar consumând acestea putem sări peste cal. Iar cu caloriile în exces și fluctuațiile constante ale zahărului în sânge, pierderea din greutate nu este o sarcină ușoară.

De ce recomandă experții noștri dietele cu conținut redus de carbohidrați față de cele cu conținut scăzut de grăsimi?

Deoarece principiile dietei clasice cu conținut scăzut de grăsimi sunt acum depășite, demonizează grăsimile, alungând ingrediente valoroase din dietele noastre, cum ar fi grăsimile animale, carnea, ouăle, produsele lactate grase, sau nuca de cocos. Răsucind principiile tendinței, au fost așezate pe rafturile magazinelor o mulțime de alimente nesănătoase, fără a se acorda atenție limitelor cantității și calității carbohidraților, inclusiv a zahărului.

Căteva dintre cel mai cunoscute diete low-fat

  1. Dieta Dean Ornish
  2. Dieta Pritikin

Dieta Dean Ornish

O dietă vegetariană cu conținut scăzut de grăsimi, cu un aport caloric de max 10% grăsime. Încurajează consumul de carbohidrați complecși, și o mare varietate de legume și fructe. A fost de fapt dezvoltat pentru prevenirea și inversarea bolilor cardivasculare.

Ce fel de dietă să alegem? Partea 2: Diete low-fat

Dieta Pritikin

Concepută pentru a menține o funcție cardiacă sănătoasă, dieta Pritikin, este o dietă cu conținut scăzut de grăsimi și conținut scăzut de calorii, cu mâncare care conține mult fibre. Conține reguli stricte privind compoziția alimentelor, 10% din alimentele consumate sunt grase, 10-15% proteine și 75-80% carbohidrați, în plus trebuie să conțină 35 de grame de fibre, și nu trebuie să conțină mai mult de 100 mg colesterol, sau mai mult de 600 mg de sare. Problemele menționate în descrierea generală sunt susținute de lista alimentelor recomandate și interzise, unde sunt interzise carnea grasă, produse de lactate grase, grăsimile animale, gălbenușurile de ou, nuca de cocos, dar totodată observăm între delicatesele recomandate parfait de iaurt, cheesecake, sau chipsuri tortilla.

Partea 3: Dietele cu restricție de calorii

(Sursa articolului: gastroyal.hu)

Coșul tău