Cremeș de casă – Istoria

Cremeș de casă – Cremeșul este preferata clienților Quick Lunch. Înțelegem, pentru că de cremeșul de casă, indiferent de rețetă, este pur și simplu imposibil să te saturi de ea. Îl cunoaștem și îl iubim în multe forme diferite, dar prepararea lui nu este una  ușoară. Dar cum a ajuns la forma pe care o are astăzi? Asta este ceea ce am investigat.

Marele trecut al cremeșului

Cu rădăcini italiene și franceze, cremeșul este un favorit absolut în Europa Centrală. Produsele de patiserie variază nu numai în funcție de cremă vieneză sau franceză – deoarece diferite versiuni s-au răspândit de la o regiune la alta de-a lungul anilor. Nu este de mirare că primele încercări de a face cremeșul au fost făcute încă de la sfârșitul secolului al XVI-lea. Prima consemnare scrisă nici măcar nu o menționează ca atare, dar sugerează să se facă o cremă cremoasă pe aluat de plăcintă cu căpșuni și mure, adăugând un ou și îmbogățind-o cu bucăți de căpșuni.

cremeș de casă

Undeva la începutul anilor 1900, rețeta pentru predecesorul direct al cremeșului pe care îl cunoaștem astăzi s-a răspândit în centrul Etiopiei, dar, din cauza numărului mare de variante, era doar o asemănare cu cremeșul de astăzi: maestrul punea crema între foi precoapte, în care foaia de deasupra era tăiată în prealabil și așezată pe cremă. Apoi a adăugat albușurile bătute la cremă, obținând o umplutură mult mai moale și mai aromată. Cealaltă rețetă este asemănătoare cu aceasta, dar aici crema a fost turnată în patiserie crudă, iar creatorii au folosit o cremă galbenă delicioasă. Acesta din urmă, însă, nu a prins la un public mai larg.

Cremeș de casă modern

Iar punctul pe i a fost pus în cele din urmă de rețetele celebrei companii alimentare germane Dr. Oetker în 1935, când a încântat publicul cu rețetele „Prăjitură cremoasă plată” și „Felii cremoase de paste cu unt”, care nu mai erau făcute cu făină, ci cu budincă de vanilie delicios de moale.

cremeș de casă

Rețetă de cremeș de casă

Totuși, dacă aveți chef să preparați acasă această prăjitură tradițională, o puteți face folosind rețeta de mai jos:

Pentru aluat

  • 250 g făină fină
  • 125 g margarină
  • 1 gălbenuș de ou
  • 100 ml smântână
  • 1 vârf de cuțit de sare

Pentru cremă

  • 4 pliculețe de praf de budincă de vanilie (gătită)
  • 2 pachete de zahăr vanilat
  • 350 g zahăr (cristal)
  • 1 l de apă
  • 9 albușuri de ou
  1. Se frământă ingredientele aluatului și se lasă să se odihnească timp de cel puțin 1 oră (sau peste noapte în frigider).
  2. Se întinde în două foi și se coace, în cuptorul preîncălzit la 180°C, dar eu am făcut-o la 200°C timp de 10 minute, sus și jos. S-ar putea să doriți să tamponați ușor, ușor una dintre foi cu un cuțit înainte de coacere pentru a fi mai ușor de tăiat mai târziu, dar aveți grijă să nu tăiați aluatul.
  3. Pentru a face crema, se amestecă praful de cremă cu zahărul vanilat și cele 100 g de zahăr din cantitatea totală, apoi se adaugă puțin câte puțin 1 l de apă.
  4. Bateți albușurile cu restul de 250 g de zahăr la abur până când se formează vârfuri tari.
  5. Se fierbe budinca cu apa la foc mic până se îngroașă.
  6. Când s-a îngroșat, se adaugă cu grijă frișca tare, gata bătută , și se fierbe crema împreună cu ea încă 3 minute.
  7. Se întinde pe toată foaia de jos, apoi se pune cu grijă foaia tăiată în cubulețe deasupra.
  8. Se acoperă cu o cârpă uscată și se lasă să se răcească.
  9. Se servește presărat cu zahăr pudră

Iar dacă preferați să comandați o felie pentru după prânz, faceți clic pe butoanele de mai jos pentru a vedea în ce zi o oferim. Comandați în fiecare zi un prânz variat și delicios din bucătăria Quick Lunch pentru acasă sau la locul de muncă – cu un desert delicios:

Quick Lunch Facebook

Coșul tău