Ghimbirul este cea mai cunoscută plantă medicinală. Haideți să vedem ce efecte pozitive poate avea pentru sănătate.
Datorită ingredientelor active care se găsesc în ghimbir, această plantă este, de asemenea, excelent anti-greață, antispasmodic, antiinflamator, antitusiv și antimicrobian. Conține cantități semnificative de vitaminele A, C, E și B, magneziu, fosfor, potasiu, fier și zinc.
Ghimbirul este cel mai bun pentru problemele de stomac
Ghimbirul poate fi folosit într-o mare varietate de moduri, în supe, preparate din carne, prăjituri și chiar în ceai. De asemenea, este benefică atunci când este consumată în stare proaspătă, uscată sau măcinată, sau sub formă de ulei sau supliment alimentar.
Este posibil să o fi întâlnit ca un condiment în produsele de patiserie, dar merită să aruncați o privire mai atentă la efectele sale benefice. Citește ce trebuie să știi despre rădăcina de ghimbir!
Ghimbirul este cel mai bine cunoscut pentru proprietățile sale de calmare a stomacului și de digestie: ajută la eliminarea gazelor acumulate, relaxează mușchii tractului intestinal și reduce balonarea. De asemenea, vă poate îmbunătăți starea dacă suferiți de diaree sau de dureri de stomac din cauza unei infecții. Pentru a îmbunătăți digestia, este o idee bună să ronțăi o bucată mică de ghimbir proaspăt după mesele mari.
Rădăcina plantei este sursa condimentului, care are un gust distinctiv parfumat, picant și amar. Aroma sa se datorează uleiului volatil, iar gustul se datorează conținutului de gingerol. Acesta conține, de asemenea, zaharuri, rășini, acizi de rășină și amidon. Este popular pentru proprietățile sale stomacale, de stimulare a apetitului și digestive excelente. Principalele varietăți sunt ghimbirul „Barbadian”, negru, fără coajă, și ghimbirul „Bengali”, alb, fără coajă. Se vinde tăiat, măcinat și, în unele țări, și confit (zaharat). Tuberculul se folosește și crud; în acest caz trebuie mai întâi decojit.
Poate fi cultivată în ghiveci. Este o aromă excelentă pentru supe (de carne, fasole, cartofi, fructe etc.), găluște de supă, tocănițe de cartofi și fasole, sosuri, preparate din carne, carne de vânat, sosuri, prăjituri (turtă dulce, biscuiți etc.), vin fiert, lichioruri, rachiuri, mâncăruri orientale, precum și pentru castraveți, dovlecei și fructe.
Îl adăugăm în mâncărurile noastre doar în ultimele etape de gătire, astfel încât să scoată în evidență aromele și să le facă mai pline. Din cauza aromei sale intense, trebuie folosit cu moderație, deoarece supradozajul poate da alimentelor un gust neplăcut și amar. În Anglia și în America, este folosită pentru a face faimoasa bere de ghimbir, dar berea de ghimbir este, de asemenea, o băutură foarte răcoritoare și gustoasă.
Bere de casă: folosind ghimbir
Ingrediente:
- 1 kg de zahăr,
- 150 gr ghimbir,
- 1 kg de miere,
- 0,05 L oțet,
- 3 ouă,
- 30 gr drojdie.
Se amestecă mierea și zahărul, se adaugă lămâia decojită și stoarsă, oțetul de vin și ghimbirul măcinat. Se toarnă apoi 2,5 litri de apă clocotită și se așteaptă să se răcească. Se adaugă apoi 3 gălbenușuri de ou și 30 de gr de drojdie. Se păstrează într-un loc moderat și cald timp de 2-3 zile, apoi se pune în borcane. Se răcește și se servește.
Ghimbirul stimulează sistemul imunitar
Este deosebit de benefică atunci când sunteți răcit sau aveți gripă. Ghimbirul are proprietăți antivirale și antibacteriene, este cunoscut ca având proprietăți antiperspirante, reduce febra și calmează tusea. Radeți o bucățică mică de ghimbir, fierbeți-o cu 0,2 l de apă, lăsați-o să stea zece minute, apoi strecurați-o și sorbiți băutura cu miere. Decoctul de ghimbir poate fi folosit și ca inhalant pentru a ajuta la dizolvarea flegmelor congestionate. Ghimbirul este, de asemenea, o plantă bună de folosit dacă aveți dureri articulare, deoarece reduce inflamația și durerea. Pe lângă consumul regulat de ghimbir, puteți, de asemenea, să masați zona afectată cu ulei de ghimbir.
Ghimbirul este bun și pentru menopauză
De asemenea, puteți beneficia de efectele antiinflamatorii și analgezice naturale atunci când aveți dureri menstruale. Poți masa zona abdominală cu ulei de ghimbir, poți bea ceai de ghimbir sau poți lua un supliment de ghimbir (iar acest lucru poate fi benefic și dacă ai simptome de sindrom premenstrual care includ disconfort abdominal). Ghimbirul ar trebui, de asemenea, să fie consumat în mod regulat de către persoanele cu diabet, deoarece această plantă poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge, la creșterea eficienței insulinei și la reducerea riscului de diverse complicații asociate cu diabetul. Pentru a obține efectele potrivite, beți dimineața, pe stomacul gol, un pahar de ceai de ghimbir sau o linguriță de suc de ghimbir amestecat în 0,2 l de apă.