În această perioadă a anului, cea mai lungă coadă în majoritatea țărilor lumii este la tarabele cu pește, după frigărui, ceea ce este corect. Iată câteva motive pentru care am face bine să mâncăm mai bine și să consumăm mai mult pește.
Într-un sondaj, majoritatea respondenților consideră că peștele este un aliment ușor, bogat în proteine și la fel de sănătos ca, de exemplu, kefirul, legumele și fructele. Autorii studiului au constatat că peștele nu este consumat de către consumatorii activi de pește pentru sănătatea sa, ci mai degrabă pentru gustul și ușurința de digestie. „Fanii peștelui” au evidențiat, de asemenea, faptul că peștele poate fi preparat într-o varietate de moduri și că este un bun supliment la dietă.
Peștele protejează inima
Aproximativ 50% din decese se datorează bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, acizii grași nesaturați din pește – în special omega-3 – ne ajută inima să funcționeze corect și să mențină un nivel normal al colesterolului din sânge și, prin urmare, joacă un rol important în prevenirea și gestionarea dietetică a bolilor menționate mai sus. Consumul regulat de pește, în special pentru conținutul său valoros de acizi grași, ajută, prin urmare, la restabilirea sănătății și la echilibrarea dietei noastre. Dintre peștii de crescătorie ușor de găsit în zonă, dorada albă și cea cu pete sunt cele mai bogate în acești acizi grași. Peștele este dieta de bază a eschimoșilor, ceea ce face ca bolile cardiovasculare să fie aproape necunoscute de ei.
Peștele este ușor de digerat
Conținutul ridicat de apă al cărnii de pește și țesutul conjunctiv liber și delicat dintre fibrele musculare o fac ușor de digerat, iar timpul de preparare este mult mai scurt decât cel al altor tipuri de carne. Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că, atunci când se gătește în ulei, poate absorbi foartemult ulei, ceea ce poate însemna o mulțime de calorii suplimentare. Prin urmare, este de asemenea mai bine să gătiți la aburi, să fierbeți, să prăjiți la grătar, să prăjiți într-o tigaie de teflon sau într-o pungă de copt.
Peștele este bogat în vitamine
Carnea de pește este o sursă bogată de vitaminele A, D, B12, B1, B2 și, într-o măsură mai mică, de niacină, acid pantotenic (vitamina B5) și vitamina E, fără a mai menționa fosforul, iodul, fluorul, seleniul, fierul, potasiul și calciul. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, vederea noastră tinde să se deterioreze. Consumați pește gras, cum ar fi macrou, hering sau somon, de trei ori pe săptămână și puteți economisi costul ochelarilor.
Contribuie la funcționarea optimă a creierului
Compoziția benefică de acizi grași din pește contribuie la dezvoltarea optimă a creierului uman în timpul vieții infantile, precum și mai târziu. Unele studii au arătat că, la bătrânețe, consumatorii obișnuiți de pește prezintă un risc mai mic de declin mental, boli cardiovasculare și boli oculare. Unele cercetări sugerează că o dietă deficitară în omega-3 poate duce la disfuncții ale creierului care afectează capacitatea de a face față stresului și situațiilor dificile din viață. Cercetările au descoperit că persoanele care mănâncă pește (prăjit sau gătit) săptămânal au de cinci ori mai puține șanse de a dezvolta boala Alzheimer. Consumul regulat de pește ajută la menținerea integrității zonelor cerebrale responsabile de memoria pe termen scurt și de concentrare.
Peștele este, de asemenea, o alegere excelentă pentru mame și mame care alăptează.
Aportul de acizi grași polinesaturați este, de asemenea, foarte important în timpul sarcinii și alăptării: cantități adecvate sunt transmise la copil prin placentă în timpul vieții fetale și prin laptele matern în timpul copilăriei. Cu toate acestea, mamele ar trebui să evite consumul de pește marin crud, insuficient gătit sau de dimensiuni mari, cum ar fi rechinul, macroul, peștele-spadă, care pot conține concentrații mai mari de contaminare cu metale grele.
Pește în toate formele: prăjit, la grătar sau umplutură
Unul dintre peștii noștri cu conținut scăzut de grăsimi este păstrăvul, care nu este doar foarte gustos, ci și bogat în proteine, iar consumul a 200 g de păstrăv vă va ajuta să vă atingeți aportul zilnic de acizi grași omega-3. Poate fi prăjit, la grătar sau umplut, dar poate fi, de asemenea, baza perfectă pentru sandvișuri și salate.
Dacă nu-ți place peștele…
Cei cărora nu le place peștele se grăbesc să îi atașeze un fel de aspect negativ, cele mai frecvente motive fiind că nu miroase bine, că are oase și că este scump.
Cu toate acestea, oasele se pot fi îndepărtate cu ușurință prin tăiere și, chiar și pentru un crap de câteva kilograme, operațiunea durează doar câteva minute. Pentru peștii cu coloană vertebrală în formă de Y, cum ar fi crapul și știuca, sarcina este foarte simplă. Peștele filetat este așezat în fața dumneavoastră și carnea este tăiată în pește la o distanță de 2-3 mm – acest lucru se numește jupuire. Este o idee bună să folosiți un cuțit de bucătărie lung și să faceți tăieturile dintr-o singură mișcare, dacă este posibil.
Dacă îți faci treaba cum trebuie, poți auzi oasele trosnind sub cuțit. Este important să tăiați peștele doar până la piele, niciodată prin piele, deoarece astfel fileul se va desface la prăjire sau la gătit.
După tăiere, tot ce trebuie să faceți este să sărați peștele – se recomandă 25 g de sare pentru 1 kg de fileuri de crap – și apoi să îl puneți la frigider pentru cel puțin două ore. Sarea distruge structura oaselor, care dispar complet în timpul prăjirii sau al gătitului datorită căldurii mari, astfel încât îl puteți mânca fără teamă.
Păstrăv întreg prăjit la cuptor cu salată de spanac pentru copii
Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 4 bucăți de păstrăv curățat, aproximativ 400 g
- 500 g unt pentru copii
- 200 g roșii cherry
- 1 ceapă albă
- 4-5 crenguțe de pătrunjel
- 4-5 crenguțe de cimbru
- 4 căței de usturoi
- 100 ml ulei de măsline
- 1 lămâie
- sare
Pregătirea:
- Peștii întregi, curățați de solzi, eviscerați, spălați și uscați cu prosoape de hârtie, se crestează de la cap la coadă pe lungime, la 2-3 mm adâncime, apoi transversal, de la spate la coaste, tot la 2-3 mm adâncime, de patru ori.
- Se sărează ușor peștele la exterior și în cavitatea ventrală, se pune în interiorul fiecăruia câte un cățel de usturoi feliat, o crenguță de cimbru și o crenguță de pătrunjel. Se unge peștele cu ulei subțire, se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coace la cuptor la 220°C timp de 12-16 minute.
- În timp ce se gătește peștele, pregătim salata. În spanacul spălat și scurs se adaugă roșiile cherry tăiate în două, ceapa albă tăiată felii, se stropește cu ulei de măsline, se stoarce sucul de lămâie, se condimentează cu sare și piper și se amestecă.
- Serviți peștele roșu cu salata proaspătă.
Mâncăruri de pește în bucătăria Quick Lunch
Consultați gama noastră făcând clic pe unul dintre butoanele de mai jos. Veți găsi cu siguranță un fel de mâncare de pește care să se potrivească gusturilor dumneavoastră, dar dacă nu sunteți un fan al peștelui, există și alte feluri de mâncare care vă vor atrage.