Pe internet există multe concepții greșite despre zaharurile naturale și cele adăugate. Care este diferența dintre ele? Cum le găsiți pe etichetă? De ce sunt periculoase? Sunt periculoase? Există vreo diferență între diferitele tipuri de zahăr, cum ar fi zahărul brun, zahărul din trestie etc.? Acestea sunt întrebările la care vom răspunde în acest articol.
Zaharurile naturale poartă denumirea de „natural” în diverse alimente.
Există așa-numitele zaharuri simple, care constau dintr-o singură unitate de zahăr, cum ar fi glucoza (glucoză), fructoza (fructoză), și zaharuri complexe, cum ar fi zahărul din sfeclă (glucoză+fructoză), lactoza (glucoză+galactoză), zahărul din malț (glucoză+glucoză), care constau din două sau mai multe unități de zahăr.
Zahărul adăugat înseamnă întotdeauna adăugarea de zahăr suplimentar în alimente, în principal sub formă rafinată, ceea ce sporește dulceața, caloriile și solicită pancreasul.
Este bun zahărul natural sau cel adăugat?
Există multe dezbateri pe internet cu privire la diferența dintre zahărul natural și cel adăugat. De fapt, răspunsul se află în denumirea ambelor, deoarece primele se găsesc în mod natural în diverse ingrediente, legume și fructe. Bineînțeles, este puțin mai „bun” decât cel adăugat, dar nici acesta nu trebuie exagerat, pentru că și acesta crește nivelul de zahăr din sânge. Deoarece glucoza și fructoza sunt substanțe nutritive care acționează asupra organismului, este important să luăm în considerare cât de mult din acestea introducem în corpul nostru.
Ce efect are zahărul asupra organismului?
Consumul de zahăr rafinat nu este recomandat de unii cercetători și consilieri dintr-un motiv întemeiat, deoarece acesta are un indice glicemic ridicat (capacitatea de scădere a glicemiei), ceea ce duce la o absorbție rapidă a zahărului. Cantitățile mari de zahăr suprastimulează pancreasul, provocând o creștere bruscă a cantității de insulină, care scoate zahărul din sânge pentru a fi transportat în celule.
Pe lângă faptul că, creșterea bruscă a glicemiei stresează pancreasul și provoacă epuizarea insulinei, organismul nu poate utiliza brusc această cantitate mare de energie (doar în timpul activității fizice) și este obligat să o stocheze. Cu alte cuvinte, se acumulează depozite de grăsime.
Când insulina elimină zahărul din sânge, nivelul de zahăr din sânge scade și pierdem impulsul energetic primit, ceea ce duce la oboseală și, eventual, la amețeli. Nivelul scăzut de glucoză din sânge provoacă o senzație de foame, ceea ce face ca organismul să tânjească după mai mulți carbohidrați.
Care este diferența dintre zahărul rafinat și cel nerafinat?
Zaharuri rafinate, surse de carbohidrați care nu se găsesc în mod natural, ci sunt procesate și aduse pe masa noastră. Deoarece tot zahărul este extras printr-un anumit proces, el devine automat rafinat.
Care este diferența dintre diferitele zaharuri?
În prezent, există multe tipuri de zahăr pe piață, de la binecunoscutul zahăr brun sau zahăr din trestie de zahăr până la zahărul din nucă de cocos. Nu e de mirare că se pune întrebarea: care este diferența dintre ele? Potrivit experților, zahărul brun și zahărul alb sunt aproape identice, deoarece varianta brună nu este altceva decât zahăr alb rafinat, îmbogățit cu melasă pentru culoare și aromă.
Iar zahărul din trestie de zahăr este extras din trestie de zahăr și nu din sfeclă de zahăr, deci are o încărcătură glicemică ușor mai mică. În cazul zahărului din flori de nucă de cocos, contează dacă zahărul este extras din floare sau din coajă. De obicei este din scoarță de copac, deoarece este mai ieftin, dar și mai rău.
Eterna întrebare: zahăr sau îndulcitor?
Îndulcitorii artificiali sunt îndulcitori produși pe cale sintetică și nu apar în mod natural sub această formă. Acestea sunt mai rele decât zaharurile, deoarece gustul dulce declanșează producția de insulină în același mod, dar nu există zahăr care să facă treaba. Prin urmare, scade și mai mult nivelul de zahăr din sânge, provocând foamea. Acesta este motivul pentru care, de exemplu, după ce bem băuturi răcoritoare îndulcite, dorim să continuăm să mâncăm.
Efectul lor de îngrășare a fost dovedit într-un studiu amplu realizat în SUA pe 80.000 de femei. Aceștia au constatat că, în medie, utilizatorii de îndulcitori au avut rate mai mari de creștere în greutate decât utilizatorii de zahăr. Acest lucru se explică prin efectul de stimulare a poftei de mâncare al îndulcitorilor.
Zahăr – apropo
În bucătăria Quick Lunch, acordăm o atenție deosebită proporțiilor corecte, în ceea ce privește aromele și sănătatea. Folosim ingrediente proaspete, certificate, pregătite și livrate cu cea mai mare atenție la igienă. Comandați prânzul de la noi pentru locul de muncă sau pentru acasă. Faceți clic pe butoanele de mai jos pentru a vedea selecția noastră.