Ce dietă să alegem? – Partea 4: Dietele bazate pe separarea grupelor alimentare

Există multe grupuri diferite de diete. Acum vom oferi doar o imagine de ansamblu asupra fiecărei cure, folosind triplul magic de austeritate bazat pe metode cu conținut limitat de carbohidrați sau grăsimi sau cu conținut scăzut de calorii . Cele mai populare diete se bazează pe o combinație a acestora. Vorbim și despre cel mai cunoscut reprezentant al dietelor bazate pe separarea grupelor alimentare, dieta de separare de 90 de zile și, pe scurt, despre stilul de viață care poate fi urmat.

Am scris în secțiunile anterioare despre dietele cu conținut scăzut de carbohidrați, cu conținut scăzut de grăsimi și cu conținut scăzut de calorii, și merită să le citiți și acestea.

Dietele bazate pe separarea grupelor alimentare

Dietele bazate pe separarea grupurilor de alimente ocupă un loc special printre diete, cel mai important reprezentant al acestora fiind dieta de separare. Mecanismul de acțiune al curei este diferit de cel descris până acum, putem mânca la fel ca oricând, trebuie doar să separăm mâncărurile în timp. Într-un program de 90 de zile, bazat pe separarea nutrienților, se alternează zilele de carbohidrați, amidon, proteine și fructe, și pot fi suplimentate cu o zi fluidă pe lună. Ordinea este de fapt sufletul metodei, deci aderarea la aceasta este vitală.

Programe pentru stilul de viață, prin excludera alergenilor

Nutriție Paleo

Disecția acestui subiect poate umple volume, în acest articol vom lua în considerare doar principalele caracteristici.

dieta 2 1

O masă paleolitică elimină din dietă cerearele care conțin gluten, precum și toate tipurile de produse lactate și leguminoase. Se acordă o atenție preferată alimentelor reale și integrale. Principalele roluri o au legumele fără amidon, fructele proaspete, carnea bogată în proteine de la animalele hrănite cu iarbă, peștele și fructele de mare. Încurajează utilizarea uleiului de cocos, uleiului de măsline și uleiului de avocado pentru aportul de grăsimi sănătoase.

Nutriție fără gluten

Motivul principal pentru eliminarea glutenului este că cerearele și leguminoasele cu coajă conțin lectine și alți compuși care pot afecta funcția vilozităților intestinale. Acest lucru poate duce la inflamații și reacții autoimune.

dieta 3 1

Masa fără lapte

Lactoza poate avea un efect nociv similar asupra organismului dacă suferim de intoleranșă la lactoză. Lactoza, sau zahărul din lapte este o componentă importantă a laptelui, care este descompusă în corpul nostru de enzima lactază în glucoză și galactoză. Persoanele sensibile la lactoză suferă pentru că organismul lor nu poate descompune lactoza. Acest lucru poate provoca stări neplăcute, dureri de stomac, balonare, diaree sau vărsături. Prin urmare, alimentația fără lactoză este de fapt o garanție a bunăstării lor.

dieta 4

Contează mult și despre ce fel de lactate vorbim, fiindcă nu putem pune în aceeași pălărie laptele, untul și smântâna de exemplu, cu produsele fermentate, cum ar fi iaurtul, kefirul sau brânza. În timp ce laptele are un conținut ridicat de zahăr, pentru iaurtul și brânza sunt scăzute și, de exemplu, o greutate unitară de brânză conține de șase ori mai mult calciu decât laptele. Prin urmare, principiile paleo permisive de ”reformă” permit deja de exemplu, consumul de parmezan ghee.

Masă fără zahăr și conservanți

Se pune un mare accent pe excluderea făinii și zahărului rafinat, a potențierilor artificiali și a conservanților, ceea-ce înseamnă, de asemenea, că alimentele procesate ar trebui evitate. Alternativele excelente la zahăr sunt stevia sau alcoolii de zahăr, cum ar fi xilitol sau eritritol.

dieta 5

Nutriția paleo este în esență un program de viață, excluderea alergenilor majori este deja un pas imens în prevenirea sau ameliorarea simptomelor și bolilor asociate cu alimentația nesănătoasă. Cu toate acestea, combinat cu principii dietetice adecvate, este excelent și ca o metodă de slăbire. Dieta este fără gluten, fără lactoză șu fără zahăr adăugat. Mâncărurile sunt preparate din amestecul propriu de făină pe bază de semințe și amidon de tapioca în loc de făină de grâu, și din tofu, cremă de cocos, și brânzeturi maturizate de lungă durată în loc de produse lactate. Aportul de grăsimi sănătoase este asigurat de grăsimi animale, grăsimi nehidrogenate de nucă de cocos și palmier, de ulei de măsline-, nuci-, sau semințe de in presate la rece. 

Nutriție vegetariană

Cea mai marcantă caracteristică a acestuia este încetarea completă a consumului de carne. Forța motrică subiacentă poate varia de la excluderea proteinelor derivate din animale ca fiind potențiali alergeni, până la conștiința pentru protejarea animalelor.  Există mai multe variante ale dietei vegetariene.

dieta 6

În mod implivit, toate tipurile de carne sunt eliminate din dietă, inclusiv carnea roșie, păsările de curte și peștele. Unii restrâng opțiunile, și abandonează și ouăle, produsele lactate, sau, în versiunea cea mai radicală, orice aliment de origine animală, și aceasta este numită dietă vegană.


Aceste multe informații au complicat situația? Fiți fără griji! Corpul nostru este un sistem complex, secretele funcționării sale au fost în atenția omenirii încă din zorii civilizației. De ce ar fi o sarcină ușoară hrănirea și echilibrarea corectă a sa? Misiunea nu este ușoară, dar dacă căutăm răspunsul la modul de cum funcționăm, și cum să pierdem, sau să menținem greutatea sănătoasă, victoria este deja pe jumătate în buzunarele noastre. Și până când răspunsurile se maturizează, există ajutor în marea dietelor.

Partea 1: Dieta low-carb

(Sursa articolului: gastroyal.hu)

Coșul tău