Tendința gastronomică 2022 – Care sunt tendințele în gastronomie în 2022?

Tendința gastronomică 2022 – Topul previziunilor privind tendințele gastro pe blogul Quick Lunch. Este timpul să aruncăm o privire la ceea ce sugerează previziunile gastronomice, ce noutăți și tendințe sunt așteptate în acest an.  Pandemia de coronavirus a transformat, de asemenea, anul trecut într-un mod important, rescriind unele dintre obiceiurile anterioare, iar aceste efecte se vor resimți și în 2022.

Există multe previziuni cu privire la noutățile și la schimbările preconizate. Unele dintre acestea se suprapun unele cu altele, altele se referă la tendințe care au apărut deja, dar care abia acum încep să se dezvolte cu adevărat. Printre tendințele cheie se numără durabilitatea, dietele pe bază de plante și noile forme de catering care au apărut ca răspuns la pandemie. Fără a fi exhaustive, iată care sunt tendințele gastronomice pentru 2022!

Hanni Rützler, nutriționist și cercetător al tendințelor alimentare, studiază de 25 de ani evoluția alimentelor și a gastronomiei. În acest an, pentru a noua oară, Food Report a publicat previziunile sale privind principalele tendințe care vor fi în 2022. Acesta a subliniat trei tendințe principale care ar putea reprezenta „noua normalitate” cauzată de criza coronavirusului.

Tendința gastronomică 2022: Zero deșeuri

Zero deșeuri sau, mai degrabă, tendința de a ajunge la acest nivel, este prima dintre cele trei tendințe, conform Food Report 2022. De la filozofia „de la leagăn la leagăn” la economia de partajare, multe concepte care reduc deșeurile la zero sunt cuvintele de ordine. Potrivit studiului, consumatorii au dezvoltat un gust cu totul nou pentru consumul durabil în timpul crizei: printre exemple se numără popularitatea tot mai mare a magazinelor fără ambalaje de plastic și a aplicațiilor de economisire a alimentelor care salvează resturile.

Tendința gastronomică 2022: Zero deșeuri

Va fi omnivoritatea o tendință gastronomică în 2022?

Varietatea este un deliciu, așa cum spune proverbul, iar acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de o alimentație sănătoasă (care promovează sănătatea). În ceea ce privește tendințele viitoare, se aplică nu numai sănătății noastre, ci și sănătății planetei noastre. Reducerea și moderarea consumului de carne, care este discutabilă din punct de vedere etic și climatic, este deja o preocupare din ce în ce mai mare pentru tot mai multe persoane. Astfel, se naște (din nou) o nouă tendință. În timp ce dieta flexitariană a fost în centrul atenției până acum (cei care mănâncă carne, dar puțină), importanța omnivorilor, sau mai degrabă a „omnivorilor adevărați”, este în creștere.

Acest lucru înseamnă că, în loc să evite anumite alimente, aceștia optează pentru deschidere culinară, incluzând alimente netradiționale, cum ar fi organele comestibile, carnea produsă in vitro (în laborator), insectele sau chiar algele. Bineînțeles, acestea din urmă pot fi încă foarte controversate pentru populația generală și trebuie să fim pregătiți pentru o atenție tot mai mare acordată la nivel mondial acestor alimente. Brave new world? În orice caz, să ne uităm la câteva dintre tendințele gastronomice prevăzute de alte surse.

O tendință gastronomică de ani de zile, dar acum dietele pe bază de plante sunt și mai proeminente

Previziunile sugerează că, în urma pandemiei Covid-19 (care sună promițător, dacă tot vorbim despre ea), legumele vor deveni și mai importante. Deja în timpul crizei actuale, diverse diete vegetariene și vegane au devenit din ce în ce mai populare, dar se așteaptă ca mâncărurile pe bază de plante să fie disponibile în toate restaurantele care vor avea grijă să se servească și vor fi mai dezirabile pentru carnivori (omnivori). De asemenea, se așteaptă ca porțiile de carne să scadă, deși nu vor dispărea din toate meniurile.

localurile dog-friendly sunt în creștere

Anterior Consecința tendinței gastro: alegerea tot mai mare a băuturilor pe bază de plante

Și aici se așteaptă schimbări. Pe lângă soiurile obișnuite, obișnuite, vor deveni mai frecvente băuturile pe bază de cereale și cartofi (alternative la lapte). Popularitatea băuturilor din ovăz a crescut mult mai mult în ultimul an decât, de exemplu, a băuturilor din migdale sau soia, ceea ce prefigurează potențialul de creștere al altor cereale din acest domeniu, cum ar fi orzul. Sau chiar și cartofii, care nu sunt o cereală, ci un potențial nou înlocuitor al laptelui. Da, da, ați citit bine. Băuturile pe bază de cartofi fierți și apă clocotită (nu lapte, bineînțeles) nu sunt atât de noi, având deja un început de dezvoltare în unele părți ale Europei și în China în acest an. Anul viitor se preconizează o nouă extindere.

Tendința gastronomică 2022: băuturilor pe bază de plante

O tendință gastronomică bună pentru proprietari: localurile dog-friendly sunt în creștere

Ați auzit vreodată de căței pandemici? Prin „blocaje”, ne referim la câini care au fost adoptați. Se pare că destul de puțini au devenit proprietari ca urmare a carantinei, iar acum acești căței se confruntă cu anxietatea de separare după aproape doi ani de contact continuu atunci când proprietarii pleacă de acasă. Câinii își însoțesc stăpânii oriunde merg, inclusiv în restaurante. Multe unități de alimentație publică au răspuns deja la această cerere, în special în zonele de luat masa în aer liber, permițând prezența câinilor. În 2022, se pare că vom vedea mult mai des cozi clătinate și nasuri umede în restaurantele noastre preferate.

Tendința gastronomică 2022: localurile dog-friendly sunt în creștere

Vești bune: reciclarea alimentelor devine o tendință gastronomică

Reciclarea alimentelor există de ceva timp, dar este încă o tendință relativ nouă. Programul de certificare Upcycled este în prezent singurul program de certificare de terță parte pentru ingredientele și produsele alimentare reciclate din întreaga lume. Reciclarea va rămâne un concept de nișă în rândul consumatorilor, dar va deveni tot mai popular pe măsură ce tot mai multe produse și companii vor obține certificările necesare și vor depune eforturi în această direcție.

În anul următor, se așteaptă ca întreprinderile să analizeze cu atenție produsele secundare ale proceselor lor de producție și să descopere cum să le facă consumabile și să reducă deșeurile pe care le produc. Mâncarea reciclată este încă rară în țara noastră, dar acum putem mânca granola de la micul dejun cu resturile de cereale rămase de la fabricarea berii, de exemplu. Acesta este un alt pas spre o dietă mai durabilă.

Gama de alimente produse în laborator este în continuă creștere, iar roboții câștigă teren și în producția de alimente și în catering, fie în bucătărie, fie în zona de servire. Un lucru este sigur, nu ne vom plictisi și vom rămâne cu gura căscată în fața tuturor lucrurilor noi și a schimbărilor.

An de an, predicțiile gastronomice sunt interesante și cine știe ce se va adeveri, dar un lucru este sigur: o alimentație variată în fiecare zi este importantă pentru sănătatea noastră. Consultați următoarele meniuri săptămânale făcând clic pe butoanele de mai jos.

Quick Lunch Facebook

Coșul tău